Velika Britanija: Ruski sajber vojnici ciljaju zapadne lidere

Izvor: VOA, 01.Maj.2022, 18:19

Velika Britanija: Ruski "sajber vojnici" ciljaju zapadne lidere

Ruski "sajber vojnici" pokrenuli su novu ofanzivu protiv stranih lidera, ciljajući platforme društvenih mreža velikom kampanjom dezinformacija kojom nastoje da legitimišu invaziju na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje koje finansira Velika Britanija. Plaćeni operativci koji rade iz fabrike u Sankt Peterburgu koriste aplikaciju za razmenu poruka Telegram da regrutuju i koordiniraju pristalice koji zatim preplavljuju naloge kritičara Kremlja na društvenim mrežama komentarima koji podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina i rat u Ukrajini, saopštilo je u nedelju Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva. Takozvana "fabrika trolova" razvila je nove tehnike da izbegne otkrivanje od strane platformi društvenih mreža, objavljujući komentare i pojačavajući sadržaj u korist Kremlja, koji kreiraju legitimni korisnici, umesto da stvara sopstveni sadržaj, saopštio je Forin ofis. Tragovi njihove aktivnosti pronađeni su na osam platformi društvenih mreža, uključujući Telegram, Tviter, Fejsbuk i TikTok. Operacija je ciljala političare i širu publiku u brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku i Indiju, saopštio je Forin ofis. Veruje se da akcija ima veze sa Jevgenijem Prigožinom, kojeg su i SAD i Britanija sankcionisale zbog finansiranja onlajn operacija uticaja Kremlja. "Ne možemo dozvoliti da Kremlj i njegove sumnjive 'farme trolova' napadaju naše onlajn prostore svojim lažima o Putinovom ilegalnom ratu", rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Trus u saopštenju. "Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je upozorila međunarodne partnere i nastaviće da blisko sarađuje sa saveznicima i medijskim platformama kako bi podrila ruske informativne operacije".

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ruski hakeri pokrenuli novi napad na platforme društvenih mreža

Izvor: Danas, 02.Maj.2022, 00:14

Ruski hakeri pokrenuli su novi napad na strane lidere, ciljajući na platforme društvenih mreža velikom kampanjom širenja dezinformacija s ciljem da legitimišu invaziju na Ukrajinu, saopštilo je u nedelju Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.