Veleizdaja u Ukrajini

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 18:04

Veleizdaja u Ukrajini

Pečerski okružni sud u Kijevu odredio je pritvor od 60 dana narodnom poslaniku Opozicione platforme – Za život Oleksandru Ponomarjovu.

On je osumnjičen za veleizdaju, saopštila je pres-služba Kancelarije generalnog tužioca.

"Generalni tužilac Pečerskog okružnog suda odredio je narodnom poslaniku zabranjene političke partije OPFŽ meru zabrane – pritvor bez prava kaucije", navodi se u objavi na kanalu na Telegramu.

U saopštenju se ne navodi ime >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapšenog narodnog poslanika, međutim, agencija Interfaks-Ukrajina došla je do saznanja da je u pitanju Oleksandr Ponomarjov.

Kako je saopšteno, Ponomarjov je u ponedeljak, na osnovu materijala Državnog istražnog biroa, lično obavešten da je osumnjičen za izdaju.

Prema rezultatima istrage, poslanik je prvog dana ruske invazije otišao iz Kijeva u okupirani Berdjansk i, kako bi spasao svoje bogatstvo i preduzeća u tom gradu, "počeo da sarađuje sa osvajačima".

Prema operativnim podacima, preduzeća povezana sa njim i dalje obezbeđuju prostorije za upotrebu vojske Ruske Federacije, obezbeđuju im hranu, gorivo i maziva.

Pored toga, dodaje se, lokalni mediji, koji su pod njegovim uticajem, "emituju proruske narative i propagandu, dovodeći u zabludu stanovništvo Berdjanska".

Kaže se i da je tokom rada sa okupatorima, "poslanik posetio okupirani Krim i Rusku Federaciju", kao i da je kasnije, "zbog komercijalnih sporova sa okupatorima", odlučio da se vrati u neokupirani deo Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.