Vagner se oglasio povodom regrutacije Srba za rat u Ukrajini

Izvor: B92, 21.Jan.2023, 00:13

Vagner se oglasio povodom regrutacije Srba za rat u Ukrajini

Ruska paravojna grupa Vagner danas je negirala da regrutuje građane Srbije za borbu u Ukrajini.

Demanti dolaze dan nakon što su aktivisti podneli krivične prijave protiv te organizacije u Beogradu.

Među osobama navedenima u krivičnim prijavama su ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i Aleksandar Vulin, direktor Državne bezbednosno-informativne agencije Srbije, preneo je Rojters.

"Ja ne regrutujem Srbe", naveo je u saopštenju osnivač >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vagnera Jevgenij Prigožin, rekavši da nikada nije čuo za Bocan-Harčenka ili Vulina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič je ranije ove sedmice rekao o Vagnerovoj grupi i pozivu upućenom na regrutaciju, da je reč o notornoj laži. Advokat iz Beograda i predsednik grupe građana "Oktobar" Čedomir Stojković, kao i predstavnici ruskih i ukrajinskih antiratnih grupa podneli su juče Višem javnom tužilaštvu u Beogradu seriju krivičnih prijava zbog delovanja Vagner grupe u Srbiji, kao i "mobilisanja državljana Srbije za učestvovanje u ratu u Ukrajini".

Prigožin je početkom sedmice saopštio da ta kompanija nikada nije bila prisutna na severu KiM i nije imala nikakve kontakte sa Srbijom.

Prigožin je to naveo na zvaničnom Telegram kanalu kompanije, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike na srpskom, o tome kakve aktivnosti Vagner grupa sprovodi u Srbiji.

Prigožin tvrdi i da u Vagneru trenutno nema državljana Srbije i da ih odavno nije bilo i dodaje da glasine koje se "napumpavaju" oko interakcije Vagnerove grupe i Srbije nemaju nikakvog osnova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.