VUČIĆU JASNO STAVITI DO ZNANJA DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI Nastavljaju se pritisci na Srbiju, stigle nove ucene iz Nemačke

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2022, 11:46

"VUČIĆU JASNO STAVITI DO ZNANJA DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI" Nastavljaju se pritisci na Srbiju, stigle nove ucene iz Nemačke

Zaracin kritikuje inicijativu Otvoreni Balkan, navodeći da nije dovoljno inkluzivna.

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin rekao je da predsedniku Srbije Alekandru Vučiću treba jasno tražiti da se priključi sankcijama protiv Rusije.

I Nemačka uvozi ruski gas pa to ne može da bude izgovor za Srbiju, nadovezao se on.

Predlog Evropske komisije da se smesta dodeli kandidatski status Ukrajini i Moldaviji šalje dobru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poruku Zapadnom Balkanu, smatra Manuel Zaracin, poverenik nemačke Vlade za region. Kako kaže za DW, ta odluka Brisela pokazuje "geostrateški značaj proširenja EU i da tu ima novih impulsa".

Zaracin, političar Zelenih, zalaže se za konkretne korake na samitu EU i Zapadnog Balkana koji se održava u četvrtak (23. jun). Kaže, krajnje je vreme da se otpočnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Kako je rekao, za BiH i dalje ostaju isti uslovi, a Nemačka se vraća u misiju EUFOR-a posebno kako bi se izbori u oktobru održali u sigurnoj atmosferi.

- Obećanje o proširenju iz Soluna još važi - poziva se Zaracin na zaključke EU iz 2003. godine, kada je rečeno da Unija nije potpuna bez balkanskih zemalja. Zato je, kaže nemački političar, ključno da EU pokaže verodostojnost i održi datu reč.

Na pitanje o tome što Srbija i dalje u velikom stilu uvozi ruski gas, Saracin odgovara: "I mi uvozimo gas."

- Utoliko se s jedne strane mora voditi računa da se gospodinu Vučiću jasno stavi do znanja naše očekivanje da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji, ali da mu se istovremeno ne da mogućnost da tvrdi kako će to njegovu zemlju ostaviti bez grejanja, jer i mi pazimo da naše odluke kod nas ekonomski imaju sagledive posledice - dodaje Saracin.

Prema njegovom uverenju, ruske vlasti znaju da se u regionu lako mogu proizvesti negativne posledice, te je zato važno da EU i zemlje Zapadnog Balkana sada budu na istoj strani.

- Zato bih molio sve da što brže dostignu što više saradnje i međusobnih pozitivnih dogovora, pre nego što Kremlj pokuša da profitira od naših zađevica i manjka zajedništva među nama i unutar regiona - dodaje on.

Zaracin kritikuje inicijativu Otvoreni Balkan, navodeći da nije dovoljno inkluzivna. Nasuprot tome, za Berlinski proces kaže da se sa novom energijom spremaju veliki pomaci: "Na stolu imamo spremna četiri sporazuma koji bi značili veliki korak ka razvoju zajedničkog regionalnog tržišta."

- Nova nemačka Vlada ima čvrsti cilj da se tokom celog mandata intenzivno bavi regionom. Angažovaćemo se dugoročno i strateški - dodaje Saracin.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbiji da ne budu izgovor Nemačka i gas " sankcije odmah"

Izvor: B92, 22.Jun.2022

Izaslanik nemačke vlade za Balkan Manuel Zaracin izjavio je da od Srbije treba "jasno tražiti" da se priključi sankcijama EU prema Rusiji...Kako je rekao, a da pritom za Beograd "ne može da bude izgovor" da uvozi ruski gas, jer ga uvozi i Nemačka...U razgovoru za Dojče vele (DW), Zaracin, političar...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.