(VIDEO) ČETIRI SATA MOLIO KOLEGE DA NE PRIZNAJU ZAKON O POMOĆI UKRAJINI: Američki senator ŠOKIRAO svojim monologom na sednici SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 12:12

(VIDEO) ČETIRI SATA MOLIO KOLEGE DA NE PRIZNAJU ZAKON O POMOĆI UKRAJINI: Američki senator ŠOKIRAO svojim monologom na sednici SAD

Navodio je mnoge predloge koji idu protiv zakona ali svi su bili odbijeni

Američki senator Majk Li je govorio bez prestanka skoro četiri sata sa podijuma Gornjeg doma Kongresa, protestujući protiv zakona o pomoći Ukrajini i pozivajući svoje kolege da glasaju protiv njega.

Senat se u subotu sastao da bi razradio izdvajanje 60 milijardi dolara Kijevu.

- Neka mi neko kaže kada je Ukrajina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << primljena kao 51. država. Mora da sam propustio taj dan - rekao je republikanac iz Jute .

Njegov nastup je trajao tri sata i 56 minuta. Izgledalo je kao klasičan „filibuster“ — taktika za opstrukciju zakonodavnog procesa.

Sen. Mike Lee offers amendment not to perform “reconstruction” on Ukraine in $95 billion foreign aid package.

Dem Sen. Catherine Masto objects because of “right-wing extremists.” pic.twitter.com/RcbdLBhux6

— The Post Millennial (@TPostMillennial) February 11, 2024

Već u nedelju je moguće glasanje o završetku rasprave o inicijativi, koja podrazumeva i dodelu novca Izraelu i Tajvanu i podnošenje iste na odobrenje Gornjem domu Kongresa. Za blokiranje zakona u ovoj fazi potreban je 41 glas od sto.

- U nedelju ćemo saznati da li će republikanci u Senatu glasati za predlog zakona, uprkos nepostojanju uslova na kojima smo insistirali pre mesecima. Videćemo šta će reći. Zaista se nadam da će se predomisliti. jer postoji svaki razlog za to - rekao je Li, misleći na članove stranke koji su podržali inicijativu tokom proceduralnih glasanja.

On je upozorio na pretnju uvlačenja u sukob sa nuklearnom silom, štetnost povećanja budžetskih izdataka, astronomske iznose koji su već dodeljeni Ukrajini, opadanje popularnosti takve podrške, korupciju kijevskih vlasti, odsustvo jasne ukrajinske strategije u Vašingtonu, pritisak Evropljana koji zahtevaju da Sjedinjene Države nastave finansiranje i ozbiljnost migracione krize sa kojom se Amerikanci suočavaju.

- Ali ne brini, Ameriko . Siguran sam da će stvari ovog puta biti drugačije. Siguran sam da se ništa loše neće dogoditi. Nema veze što smo indirektno uvučeni u proksi rat sa zemljom koja ima dovoljno nuklearnog oružja da nas pobije jednom zauvek - rekao je Li sarkastično.

On je predložio mnoge amandmane na zakon, ali su svaki od njih odbili demokrate, uključujući zabranu korišćenja sredstava američkog budžeta za plate ukrajinskih državnih službenika, penzije za ukrajinske starije ljude, kao i za obnovu porušene infrastrukture.

Srbija Danas/Informer

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.