VAGNER JE POSTAO MOĆAN IGRAČ: Plate plaćeničke grupe DRAMATIČNO veće u odnosu na zarade REGULARNE vojske! OVO se dešava ako poginu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 18:04

VAGNER JE POSTAO MOĆAN IGRAČ: Plate plaćeničke grupe DRAMATIČNO veće u odnosu na zarade REGULARNE vojske! OVO se dešava ako poginu!

Nakon neuspešne oružane pobune u Ruskoj federaciji nastavljaju se polemike različitog karaktera.

Vagnerovci imaju dvostruko veće plate nego ruski vojnici.

Privatna plaćenička grupa Vagner, čiji je vlasnik Jevgenij Prigožin, već skoro deceniju posluje sa Kremljom. Kako je Vagnerova jedinica postajala sve poznatija na ratištu u Ukrajini, tako su Prigožinove kritike ruskog vojnog vrha postajale >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sve glasnije.

Tenzije između Prigožina i Kremlja dostigle su vrhunac tokom proteklog vikenda. Tada je Prigožin doneo dramatičnu odluku da usmeri svoje borce ka Moskvi umesto napred da bi zaustavio napredovanje koje je moglo da dovede do kritičnog sukoba sa ruskom vojskom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je dogovor prema kojem će Prigožin preći u Belorusiju i niko ko je učestvovao u oružanoj pobuni neće biti optužen. Portal Kvarc objavio je kolike su plate Vagnerovih plaćenika u poređenju sa platama ruskih vojnika.

Važno je napomenuti da privatne vojne kompanije (PMK) tehnički nisu legalne po ruskom ustavu. Međutim, ova grupa, koja je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Australije, Kanade, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva, pokazuje da Kremlj zaista sarađuje sa privatnim vojskama.

Gubici koje je Vagner pretrpeo ne moraju biti zvanično priznati, a njihova taktika mučenja mogu da prođu ispod radara.

Takođe, strane zemlje svojim finansijskim sredstvima mogu da doprinesu da podrže delovanje ove jedinice u različitim sukobima.

Vagner je postao moćni igrač dok je delovao u senci sklapajući velike finansijske poslove u siromašnim, sukobima razorenim zemljama sa 'velikodušnim' isplatama hiljadama novih plaćenika. 

Kvarz je izvestio o iznosu gotovinskog podsticaja koji Vagner daje da se pridruže grupi. Reč je o iznosu od 200.000 rubalja, što je oko 3.000 evra.

Prosečna plata koja se nudi ruskim vojnim licima kreće se od 70.000 do 100.000 hiljada rubalja, što je iznos u rasponu od 800 do 1.200 evraU slučaju da Vagnerov vojnik pogine, njegova porodica dobija pet miliona rubalja, što je oko 50.000 evra.

Prošle godine, 30.000 ljudi je pristupilo Vagneru kada su regrutovali u ruskim zatvorima. Prigožin tvrdi da Vagner dnevno regrutuje 500 do 800 vojnika.

Kvarc prenosi da se Vagnerov broj plaćenika povećao za 20.000 od početka invazije na Ukrajinu prošlog februara. Tokom četiri godine, čak i pre rata u Ukrajini, Vagner je zaradio 250 miliona dolara od kompanija sa kojima sarađuje, pokazalo je istraživanje Fajnenšel tajmsa. Novac su dobili u zamenu za pružanje usluga nizu slabih i ratom razorenih zemalja Afrike i Bliskog istoka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVE OČI SU SADA UPERENE U NJIH Unutar luksuznog života porodice Jevgenija Prigožina: Ćerke se takmiče u jahanju, a sin je ratovao za Vagner

Izvor: Blic, 27.Jun.2023

Ruski oligarh i šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin igrao je ključnu ulogu u ruskom ratu u Ukrajini. Regrutovao je hiljade boraca, posebno iz ruskih zatvora, a njegovi vagnerovci su predvodili krvave borbe oko Bahmuta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.