Utvrđeno: Rusi muče, brutalno

Izvor: B92, 25.Sep.2023, 18:42

Utvrđeno: Rusi muče, brutalno

Istražna komisija za Ukrajinu koja je obavljala rad pod mandatom UN saopštila da su neke od žrtava u Ukrajini ubijene pod teškom torturom.

Erik Moze, predsednik Istražne komisije za Ukrajinu, predočio je Savetu UN za ljudska prava u Ženevi da je njegov tim "prikupio dodatne dokaze koji ukazuju na to da ruske snage sistematično i rasprostranjeno primenjuju mučenja u oblastima koje kontrolišu", preneo je Rojters.

"U nekim slučajevima mučenje je primenjivano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa takvom brutalnošću da je to izazvalo smrt žrtve", rekao je Moze, čija komisija je posetila delove Ukrajine koje su ranije držale ruske snage kao što su oblasti Herson i Zaporožje.

Istražioci su utvrdili da su mučenja vršena uglavnom u pritvorskim centrima pod kontrolom ruskih vlasti, uz ocenu da se to može smatrati zločinima protiv čovečnosti.

Rusija poriče da je počinila zločine ili da je ugrožavala civile u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.