Upozorenje: Nova runda sukoba

Izvor: B92, 24.Jan.2022, 19:09

Upozorenje: "Nova runda sukoba"

Snabdevanje Donbasa oružjem iz inostranstva opasno je za Kijev jer može dovesti do nove runde sukoba čiji bi scenario bio mnogo gori nego 2014. godine.

To je danas izjavio predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike u političkoj podgrupi za regulisanje situacije u regionu Rodion Mirošnik.

"Sve ove tone oružja koje se sada 'slivaju' u Ukrajinu pojaviće se u Donbasu već danas-sutra. A kada njihova koncentracija pređe razumne granice, neko će povući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okidač i ubojiti vatromet na napaćenoj zemlji Donbasa će početi iznova, ali ovog puta sa svim tim tonama američkog, britanskog i turskog oružja", upozorio je Mirošnik.

On je naglasio da se gomilanjem oružja i vojske ukrajinske vlasti spremaju za sukob po modelu iz 2014. godine , jer su im "zapadni partneri" navodno "obećali da Rusija neće otvoreno ulaziti u sukob".

"Međutim, postoji mala razlika između 2014. i 2022. godine. Mogućnosti ekonomskih sankcija, diplomatskih, pa čak i vojnih pretnji su na zanemarljivom nivou, ali iskustvo Kazahstana pokazuje sasvim suprotno – biće potrebno minimalno vremena za reagovanje, a 650.000 ruskih građana je u Donbasu – ovo nije laž, već realnost. I 'hrvatski scenario', o kojem se toliko mašta u Kijevu, odjednom se pretvara u 'gruzijski', a izlaz iz Ukrajine će uslediti na već proveren i pouzdan način – 'avganistanski'", objasnio je.

Amerika i NATO aktivno naoružavaju Ukrajinu, obučavaju ukrajinske vojnike, koji potom znanja i veštine primenjuju u Donbasu, i održavaju zajedničke vojne vežbe, a sve te aktivnosti u Moskvi su okarakterisali kao najgrublje provokacije.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov saopštio da je drugi avion sa više od 80 tona američkog naoružanja stigao u Ukrajinu. U subotu je američka ambasada u Kijevu saopštila da je Ukrajini isporučena serija smrtonosnog oružja nove američke vojne pomoći u vrednosti od 200 miliona dolara. Diplomatsko predstavništvo je preciziralo da se teret sastoji od oko 90,7 tona "smrtonosnog oružja, uključujući municiju za branioce linije fronta Ukrajine".

Ukrajina je takođe dobila partiju vojne pomoći od Velike Britanije u vidu lakog protivtenkovskog oružja. Zamenik ministra odbrane Ukrajine za evropske integracije Anatolij Petrenko izjavio je da će oružje biti korišćeno za jačanje odbrane zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.