Uništen najveći avion na svetu; Ko je kriv? Pa, Ukrajinci VIDEO

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 10:54

Uništen najveći avion na svetu; Ko je kriv? Pa, Ukrajinci VIDEO

Završena istraga Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) o tome ko je odgovoran što je u prvim danima rata uništen najveći avion na svetu.

Kako piše ukrajinski portal Pravda, a prenosi Aero.rs, za uništavanje antonova An-225 "mrija", posle dvogodišnje istrage, optuženi su direktor fabrike Antonov Serhij Bičkov i šef obezbeđenja Aleksandar Netosov, kojima preti 15 godina zatvora zbog uništavanja tog aviona.

"Mrija" je potpuno uništen u hangaru, tokom napada ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga na aerodrom Gostomelj, a kao zvaničan datum uništenja navodi se 27. februar 2022. godine kada je objavljen snimak letelice u plamenu.

"Zločinačke radnje bivših zvaničnika rezultirale su privremenim zauzimanjem strateški važnog aerodroma tokom bitke za Kijev i uništenjem aviona 'mrija' AN-225. Istražitelji SBU završili su pretkrivičnu istragu i predali optužnicu sudu", navodi se u saopštenju SBU koje citira ukrajinski portal Pravda.

Ukrajinska služba bezbednosti je optužila bivšeg generealnog direktora državnog preduzeća.

Istraga je utvrdila da je u januaru, a potom i februaru, uoči invazije Ruske Federacije optuženi Bičkov odbio da dozvoli pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine da uđu na teritoriju aerodroma Gostomelj kako bi se pripremili za njegovu odbranu, citira dalje Pravda saopštenje službe bezbednosti

U napadu na aerodrom Gostomelj, kraj kog se nalazi i proizvodni pogon i upravna zgrada Antonova, uništena su još dva aviona: An-74 i An-26, dok su teško oštećeni i avioni An-22, An-124 ruslan i An-132.

Antonov An-225 mrija bio je najveći transportni avion na svetu, proizveden u Sovjetskom Savezu za potrebe tamošnjeg spejs-šatl programa Buran.

Sovjetski spejs-šatl imao je samo jednu misiju (koju je izvršio poletevši sa mrije), a džinovski avion koji je pokretalo šest turbomlaznih motora progres D-18T promenio je nakon gašenja programa svoju namenu: postao je kargo vazduhoplov za prevoz kabastog tereta koji nije mogao da bude prevožen vozom.

Avion je prizemljen 2009, da bi 2020. nakon modernizacije i procesa sertifikacije ponovo ušao u upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.