Umoriće se od rata: Neće imati snage za još jednu kontraofanizivu

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 20:05

Umoriće se od rata: "Neće imati snage za još jednu kontraofanizivu"

Češki predsednik Petr Pavel rekao je da ukrajinske snage imaju mogućnost da ove godine vrate što veći deo teritorije jer će biti sve teže sprovoditi operacije.

Kako je rekao za Sky News, saveznici će se postepeno "umoriti od rata".

Govoreći na marginama velikog samita NATO-a u Vilnjusu, Pavel je istakao da će niz važnih izbora sledeće godine stvoriti "potpuno drugačiju situaciju".

Tvrdi da su saveznici ove nedelje poslali jasnu poruku da Ukrajina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da započne proces ulaska u NATO čim se njen rat s Rusijom završi. Smatra da bi "u idealnom svetu" pobeda Ukrajine bila definisana potpunim oslobađanjem teritorije.

"Realno, mislim da će situacija izgledati malo drugačije i da će Ukrajina biti spremna za pregovore jednom kad potroši sve mogućnosti za napredovanje", kazao je.

Veruje kako će i ruska strana u jednom trenutku početi da razmišlja o mirovnim pregovorima.

"Ako Rusija ne bude videla nikakve šanse za dalji napredak, biće to početak pregovora jer bi druga opcija bila zamrznuti sukob koji neće služiti nijednoj strani. Dakle, ono čemu Ukrajina sada teži je da dobije kontrolu nad što je više moguće teritorija do kraja ove godine jer tada ćemo imati potpuno drugačiju situaciju", dodao je.

Uveren je da bi Ukrajincima bilo "mnogo teže da obnove snage za još jednu potencijalnu protivofanzivu".

Predviđa kako će "spremnost zemalja koje podržavaju (Ukrajinu) opasti jer je, uz umor od rata, prirodna pojava da podrška s vremenom nestaje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.