Ultimatum Ukrajine: Napustite

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 23:52

Ultimatum Ukrajine: Napustite

Ukrajinske vlasti naložile su monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste Kijevsko-pečersku lavru do 4. jula.

To je medijima preneo advokat Nikita Čekman, koji zastupa UPC, saopštivši da je pismo stiglo iz Ministarstva kulture Ukrajine.

U pismu se navodi da ukoliko monasi ne oslobode objekte Lavre do 4. jula, brave će biti zamenjene a prostorije zapečaćene.

Prethodni put kada je Ministarstvo kulture zahtevalo od monaha UPC >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da napuste Kijevsko-pečersku lavru bilo je početkom prošlog meseca.

Tada je zahtevano od monaha da potpišu primopredajni akt za 79 objekata koji su državna imovina a koji se vraćaju na korišćenje nacionalnom spomeniku.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi "kontraobaveštajne mere" – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima "antiukrajinskog delovanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.