Ukrajinu čeka kolaps? Zelenski: Nema alternative...

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 11:45

Ukrajinu čeka kolaps? Zelenski: Nema alternative...

Pogoršanje izgleda Ukrajine na bojnom polju i pitanja o posvećenosti SAD Kijevu dominirali su Minhenskom konferencijom.

Brigu je pojačala vest o smrti najvećeg neprijatelja Vladimira Putina Alekseja Navaljnog koja se na učesnike konferencije sručila kao grom iz vedra neba.

Mnogi političari i zvaničnici iskoristili su trenutak da u Minhenu naglase da će Ukrajina izgubiti rat bez dodatnih 60 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara američke vojne pomoći koji trenutno čekaju glasanje u Predstavničkom domu. Ali, takođe su zvučali neubedljivo o tome kako bi pobeda Ukrajine mogla da se ne postigne čak i sa tim pojačanjem, ocenjuje Politko.

Takođe, podseća se, ceo plan za Ukrajinu može biti dodatno potkopan ako u belu kuću dođe opet Donald Tramp.

Kako navodi Politiko, pozivajući se na brojne potvrde na najvišem nivou, sadašnji plan za Ukrajinu je da njihova vojska spreči od kolapsa. Mnogi sun a Minhenskoj konferenciji zaobilazili pitanje kako bi izgledala ukrajinska pobeda, odnosno kada bi se mogla dogoditi.

Ukrajina nema dovoljno municije i pešadije. Decenijsko uporište Avdejevka palo je u ruke Rusa tokom vikenda, čime je Kremlj prvo veliko osvajanje od maja. Pre nego što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski promenio rukovodstvo u vrhu vojske svoje zemlje, generali su insistirali na tome da predsednik mora da mobiliše još 500.000 vojnika kako bi držao korak sa većim, još uvek jačim ruskim snagama koje su, izgleda, spremne da podnesu ogromne žrtve kako bi osvojile samo nekoliko kilometara zemlje.

"Kada građanin Evrope pročita da se Ukrajina povukla iz Avdejevke, treba da shvati jednu jedinu činjenicu: Rusija se približila nekoliko kilometara njegovoj vlastitoj kući", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u intervjuu. "Svaki napredak koji Rusija napravi u Ukrajini približava rusko oružje domu Evropljana srednje klase", dodao je.

Iako su brojni američki političari uveravali ostatak sveta da će američka pomoć ipak "proći" Predstavnički dom, činjenica je da nekadašnji predsednik Donald Tramp čini sve da taj isti paket "potkopa".

To sigurno zna i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je istu tu konferenciju u Mnhenu iskoristio da ubedi sve da je taja merički paket pomoći od vitalnog značaja za njegovu zemlju. "Trenutno ne razmatramo alternative jer računamo na Sjedinjene Države kao našeg strateškog partnera", rekao je on na konferenciji za novinare sa potpredsednicom Kamalom Haris u subotu.

Ne postoji "plan B" ako zakonodavci ne daju zeleno svetlo na paket, potvrdila je Haris. "Postoji samo plan A", navela je.

Ipak, poverenje u ono što Ukrajina može da postigne, kao i u predsednika Džoa Bajdena, je na najnižoj tački u poslednje dve godine, ističe Politiko.

"SAD žele fotografiju srećnih saveznika koji rade zajedno", rekao je jedan zvaničnik NATO-a, koji je, kao i drugi u ovoj priči, dobio anonimnost da ponudi iskrene stavove. "Ali bez te prave američke podrške, bez tog rukovodstva, ovo će biti veoma teško", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.