Ukrajinskom režiseru 20 godina zatvora zbog terorizma

Izvor: RTS, 25.Avg.2015, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinskom režiseru 20 godina zatvora zbog terorizma

Ruski sud osudio je ukrajinskog režisera Olega Sentsova na 20 godina zatvora zbog zavere da počini terorističke napade. Sentsov se izjasnio da nije kriv kao i da ruski sud nema jurisdikciju nad njim.
Sud u gradu Rostov na Donu saopštio je da je Oleg Sentsov formirao terorističku ćeliju na Krimu i da je planirao terorističke napade na dve ruske organizacije i Lenjinov spomenik na Krimu, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Sentsov, rodom sa Krima koji nije tražio rusko državljanstvo, bio je veliki protivnik ruskog pripajanja Krima 2014. posle kojeg je usledio referendum.
Mnogi su njegovo suđenje okarakterisali kao osvetu za proukrajinski stav.
Sentsova su u maju 2014. pripadnici ruskih bezbednosnih službi uhvatili na ulicama Krima i nekoliko dana kasnije prebačen je u zatvor u Moskvi, piše AP.
Režiser (39) se izjasnio da nije kriv i insistirao na tome da ruski sud nema jurisdikciju nad njim.
Sentsov će kaznu služiti u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem a toliko dugačke zatvorske kazne su retkost u Rusiji, čak i u političkim suđenjima, podseća agencija.
Još jedan lokalni aktivista osuđen je na Sentsovom na deset godina zatvora.
Kada je sudija pročitao presudu, muškarci su počeli da pevaju ukrajinsku himnu.
Više istaknutih režisera, uključujući Andreja Zvjaginceva potpisali su peticiju Kremlju da oslobode Sentsova.
EU je danas ocenila je da presuda ruskog suda ukrajinskom reditelju Olegu Sentsovu u suprotnosti sa međunarodnim pravom, a SAD su saopštile da je reč o pravosudnoj greški.
"EU smatra da taj proces predstavlja kršenje međunarodnog prava i elementarnih principa pravde", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU Federika Mogerini.
Ona je zatražila momentano puštanje na slobodu Olega Sentsova i Aleksandra Kolčenka, koji je kao njegov saučesnik osuđen na deset godina zatvora.
SAD takođe su oštro osudile presudu ruskog suda. U saopštenju Stejt deparetmenta navodi se da Sentsov bez osnova optužen za terorističke napade i da je kazna od 20 godina za njega i od deset za Kolčenka pravosudna greška.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SAD i EU oštro osudili presudu protiv Senjcova

Izvor: B92, 25.Avg.2015

Sjedinjene Američke Države oštro su osudile presude ruskog suda koji je ukrajinskog režisera Olega Senjcova osudio na 20 godina zatvora...Podsećamo, Senjcov je danas osuđen zbog zavere za terorizam na Krimu. Osim toga, aktivista Oleg Kolčenko osuđen je na zatvorsku kaznu od 10 godina...Vašington...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.