Ukrajinski sud odredio pritvor mitropolitu lavre Kijevsko-pečerske: Kaucija skoro milion dolara

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 23:59

Ukrajinski sud odredio pritvor mitropolitu lavre Kijevsko-pečerske: Kaucija skoro milion dolara

Ukrajinski sud je odlučio da iguman Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolit Pavel, bude prebačen u pritvor nakon što mu je promenjena mera kućnog pritvora.

Kako navodi RIA, njemu je ponuđeno da položi kauciju u iznosu od blizu 900.000 dolara, ali je on izrazio neslaganje sa sudskom odlukom i rekao da nema toliki novac.

"Meni sude za Hrista, crkvu, veru. Sve je na advokatima", rekao je Pavel nakon izricanja presude.

On je istakao da je sudija koji je doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluku bio ''pod pritiskom ljudi koji imaju interes'', a pre nego što su ga izveli u hodnik, zatražio je da iz automobila uzme jevanđelje i tablete, navodi RIA.

Ukrajinsko pravosuđe tereti mitropolita Pavela za "narušavanje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihovog verskog uverenja", kao i za ''pravdanje, priznavanje kao zakonite, i negiranje agresije Rusije na Ukrajinu'', za šta je predviđena kazna zatvora do osam godina uz oduzimanje imovine.

Ukrajinsko ministarstvo kulture raskinulo je u martu zakup zemljišta na kojem se nalazi lavra Kijevsko-pečerska i zahtevalo da monasi napuste manastir do kraja meseca.

Oni su mogli su da izaberu da ostanu ako pređu u Pravoslavnu crkvu Ukrajine, koju ne priznaje većina pomesnih crkava.

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve i kojoj pripada manastir, saopštili su da je nemoguć jednostran raskid ugovora o zakupu zemljišta.

Iguman je priveden u kućni pritvor pod optužbom da je podsticao sektašku mržnju i podržavao akcije Rusije, a prema njegovim rečima, ponuđeno mu je uklanjanje svih optužbi u zamenu za prelazak monaha u Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.