Ukrajinski politikolog: Ukrajina će početi da se oporavlja od krize tek 2019. godine

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2014, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski politikolog: Ukrajina će početi da se oporavlja od krize tek 2019. godine

25.12.2014. -

Reanimacija ukrajinske ekonomije posle Majdana će dugo trajati, a Ukrajina će početi da se oporavlja najranije 2019. godine, smatra ukrajinski politikolog Aleksandar Ohrimenko, a piše ukrajinski list Vesti.

BDP Ukrajine će 2015. godine nastaviti da pada i smanjiće se plate. Inflacija će dostići 20 odsto, a nivo nezaposlenosti će skočiti sa 9,3 na 12 odsto.

„Samo siva ekonomija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i masovna imigracija Ukrajinaca će pomoći da nivo nezaposlenosti ostane na tako niskom nivou“, piše analitičar.

Ohrimenko ne odbacuje mogućnost da će mala i srednja preduzeća masovno bankrotirati.

2016. godine će BDP prestati da pada i zaustaviće se na tim pokazateljima, iako će se devalvacija grivne i rast cena nastaviti. Nezaposlenost će porasti do 15 odsto. Konačno će prestati da radi većina mašinskih i hemijskih fabrika, a smanjiće se i broj malih i srednjih preduzeća koje su radile za te fabrike.

„Glavni spas Ukrajinaca će ostati siva ekonomija. Neće uvek pošteno isplaćivati radnike, ali isplaćivaće za razliku od bele ekonomije gde će zadržavanje plata biti obična pojava“, siguran je ekspert.

2017. godine BDP Ukrajine će usporiti rast za oko 0,5 odsto. Ohrimenko smatra da će se 2017. godine završiti borba oligarha i novac iz ofšornih zona će se vratiti u zemlju, a to će pomoći oporavku biznisa. Ukrajina će takođe uspostaviti poslovne veze sa zemljama ZND i početi da izvozi svoje proizvode u te zemlje. Odnosi sa EU neće moći da pokriju potrebe za eksportom.

„EU će kupovati samo gvožđe i kukuruz, kukuruz i gvožđe. Tržište EU nikada neće zameniti ZND, jer je eksportni potencijal isuviše različit“, piše on. Nivo nezaposlenosti će se smanjiti do 12 odsto, ali inflacija će ostati na 15 odsto.

2018. godine, prema prognozi Ohrimenka, može se očekivati rast BDP od 3 odsto. Istovremeno će se povećati plate i smanjiti inflacija.

Ekspert za 2019. godinu prognozira rast BDP Ukrajine od 5 odsto, rast plata do nivoa pre Majdana.

Ali mnoga obećanja, kako piše autor, će ostati samo obećanja i parole.

„Iako će, najverovatnije, i 2019. godine govoriti da se treba boriti protiv korupcije, da su potrebne reforme, da je Ukrajina izabrala evropsku budućnost, da će u najskorije vreme biti ukinute vize i da će se otvoriti zona slobodne trgovine sa EU, i da će se možda u budućnosti Ukrajina učlaniti u EU i NATO“, smatra Ohrimenko.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/Vladimir Yaitskiy/cc-by    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ohrimenko: Tek 2019. plate iz perioda prije Majdana!

Izvor: Capital.ba, 25.Dec.2014

KIJEV, Pred Ukrajinom su crne godine – tek 2019. mogla bi da dostigne nivo plata iz perioda prije Majdana, a bankrot preduzeća i siva ekonomija preuzeće primat, smatra ukrajinski politikolog Aleksandar Ohrimenko. BDP Ukrajine 2015. godine nastaviće da pada i biće smanjene plate. Inflacija će dostići...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.