Ukrajinski političar povezan sa Putinom optužen za izdaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2021, 04:30

Ukrajinski političar povezan sa Putinom optužen za izdaju

Saveznik Rusije u Ukrajini, opozicioni poslanik i biznismen Viktor Medvedčuk, optužen je za izdaju i pokušaj krađe nacionalnih resursa na Krimu, koji je 2014. posle referenduma na tom poluostrvu, ponovo pripojen Rusiji, izvestili su danas ukrajinski mediji, citirajući tužilaštvo.

Ovaj potez je deo šire akcije protiv Medvedčuka, a akcija je počela u februara kada su on i njegovi saveznici bili pod sankcijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dok su tri televizijska kanala koji su bili u njihovom vlasništvu bili prinuđeni da obustave rad, preneo je Rojters.

Kremlj je oštro kritikovao "represiju nad Medvedčukom".

Medvedčuk nije bio dostupan za komentar, a prethodno je negirao da je uradio bilo šta loše i opisao je napade na njega i njegove prijatelje kao "nelegalne i kreirane da se skrene pažnja sa grešaka ukrajinske vlade".

Generalna tužiteljka Ukrajine Irina Vendetikova je saopštila da je ona stavila potpis na izveštaje o dva člana ukrajinskog parlamenta, čija prezimena počinju na M i K.

Agencija Interfaks Ukrajina i ostali mediji navode da se inicijali odnose na Medvedčuka i Tarasa Kozaka, vlasnika tri televizijska kanala koji su ugašeni u februaru.

Rojters dodaje da je Medvedčuk ukrajinski državljanin, ali da ima bliske veze s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je otkrio da je Putin kum njegovoj ćerki.

Politička stranka Opoziciona platforma - partija za život, kojoj pripada Medvedčuk, saopštila je danas da su optužbe o navodnoj izdaji protiv Medvedčuka i pretres njegovog doma bili vladina osveta.

"Takve akcije vlasti su otvoreni i cinične političke odmazde protiv opozicionog političara", navodi Opoziciona platforma - partija za život.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.