Ukrajinski komandant otkrio gde će se koristiti američka kasetna municija

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 16:43

Ukrajinski komandant otkrio gde će se koristiti američka kasetna municija

Komandant ukrajinske kopnene vojske Aleksandar Sirski otkrio je da ukrajinska vojska planira da američku kasetnu municiju koristi u području Artjomovska.

"General Sirski je potvrdio da je američka kasetna municija isporučena u Ukrajinu i da će biti spremna za korišćenje u roku od nekoliko dana", saopštila je britanska televizija čiji su dopisnici intervjuisali ukrajinskog generala.

Takođe se navodi da su se izveštači "Bi-Bi-Sija" uverili da se američke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << haubice M777, koje za gađanje koriste kasetne bombe, već nalaze na položajima oko Artjomovska.

Sirski je istovremeno priznao da napredovanje Oružanih snaga Ukrajine tokom kontraofanzive "zaista ne ide tako brzo kao što bi hteli".

"Želeli bismo da postignemo veoma brze rezultate. Ali to je u stvari praktično nemoguće", kazao je komandant.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je 7. jula da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija zabranjena je međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, izuzimajući SAD i Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva do sada nije imala potrebu da koristi kasetnu municiju, ali ako se ona bude upotrebila protiv Rusije, ona zadržava pravo na recipročna dejstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.