Pad Surovikinovove linije: Ukrajinski general saopštio važne vesti

Izvor: B92, 03.Sep.2023, 09:35

Pad "Surovikinovove linije": Ukrajinski general saopštio važne vesti

Ukrajinske snage su probile prvu rusku odbrambenu liniju u blizini Zaporožja nakon nedelja čišćenja terena od mina.

Očekuju brži napredak dok pritiskaju drugu, slabiju liniju odbrane, rekao je general Oleksandar Tarnavski, koji je predvodio kontraofanzivu na jugu Ukrajine.

Tarnavski je za britanski Observer ocenio da je Rusija posvetila 60 odsto resursa izgradnji prve odbrambene linije, a samo 20 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izgradnji druge i treće liniju odbrane jer, kako je naveo, nije očekivala da ukrajinske snage probiju prvu liniju.

"Sada smo između prve i druge odbrambene linije", rekao je Tarnavski, navodeći da ukrajinske snage sada završavaju uništavanje ruskih jedinica koje obezbeđuju povlačenje ruskih trupa iza druge odbrambene linije.

Tarnavski je istakao da su do sada ukrajinsku kontraofanzivu u regionu Zaporožja blokirala minska polja, a da je bila usporena i zbog evakuacije ranjenika.

"Na deminiranje smo potrošili više vremena nego što smo očekivali", rekao je Tarnavski.

Dodao je da Moskva sada oseća veći pritisak.

Ogromno minsko polje danima je zarobilo ukrajinske trupe dok su anti-eksplozijski timovi polako čistili put kopnenim snagama za napad. Ruske trupe iza njega su "samo stajale i čekale ukrajinsku vojsku", gađajući vozila granatama i dronovima, rekao je on.

Prva linija odbrane takozvane Surovikinove linije nazvana je po ruskom generalu Sergeju Surovikinu koji je naredio izgradnju guste odbrane, kombinaciju rovova, miniskih polja i protivtenovskih prepreka uoči kontraofanzive.

Ali sada je ta barijera pređena, Rusi su prinuđeni na manevrisanje, a Ukrajinci su ponovo u svojim tenkovima i drugim oklopnim vozilima. U znak da Moskva oseća pritisak, premestila je snage na područje sa linija fronta unutar okupirane Ukrajine – Hersona na zapadu i Limana na severoistoku, ali i iz Rusije, rekao je on.

"Neprijatelj dovodi rezerve, ne samo iz Ukrajine, već i iz Rusije. Ali pre ili kasnije, Rusi će ostati bez svih svojih najboljih vojnika. To će nam dati podsticaj da napadamo više i brže", rekao je Tarnavski. "Sve je pred nama".

Stručnjak za tenkove po obrazovanju, Tarnavski je stekao impresivno iskustvo u borbi sa ruskim trupama otkako su prešle granicu 2022. Prošlog septembra postavljen je za komandanta snaga koje su se borile za oslobođenje Hersona; dva meseca kasnije grad je oslobođen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POTVRĐENO! UKRAJINCI PROBILI PRVI DEO SUROVIKINOVE LINIJE General koji predvodi kontraofanzivu: Prošli smo minsko polje, sad će biti sve lakše

Izvor: Blic, 03.Sep.2023

Ukrajinske snage su probile prvu rusku odbrambenu liniju u blizini Zaporožja nakon nedelja čišćenja terena od mina i očekuju brži napredak dok pritiskaju drugu, slabiju liniju odbrane, potvrdio je general Oleksandar Tarnavski, koji je predvodio kontraofanzivu na jugu Ukrajine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.