Ukrajinski cirkuski izvođači pronašli novi dom u Mađarskoj

Izvor: VOA, 12.Apr.2024, 15:40

Ukrajinski cirkuski izvođači pronašli novi dom u Mađarskoj

BUDIMPEŠTA — Desetine mladih ukrajinskih cirkuskih izvođača našlo je novi dom u Mađarskoj, od početka ruske invazije na njihovu zemlju. Mnogi izvođači su mislili da će brzo moći dda se vrate u Ukrajinu, ali posle dve godine nema znakova da će se rat uskoro okončati. Ukrajinska izvođačica Alesa Astapova ima velike ambicije i nije dozvolila da ih ruska invazija na njenu domovinu poremeti. Ta 18-godišnjakinja je pobegla iz svoje kuće u Kijevu, kada su se ruski tenkovi približili prestonici pre dve godine, a dve nedelje kasnije stigla je u Mađarsku. Zajedno sa desetinama drugih ukrajinskih cirkuskih izvođača, Astapovu je primio Veliki cirkus Budimpešte. Ona vežba u toj ustanovi na periferiji grada skoro svaki dan. “Veoma sam zahvalna jer mi je cirkus dao mesto, mogućnost da treniram, da nastavim svoj posao, svoju strast", kaže Astapova. Direktor cirkusa Peter Fekete ističe da želi da pomogne mladim izvođačima da razviju karijeru: “Možda je najvažnija stvar koju moramo da im pružimo, životni cilj. Dajemo im šansu i, ako je moguće, izaberemo im naše programe tako da mogu da vide da svaki dan postoji nešto za šta žive, za šta rade, za šta se bore", kaže Fekete. Ali budućnost ostaje nepoznata. Mnogi od tih mladih izvođača su iz ratom razorenog Harkova u istočnoj Ukrajini. Nikita Leščenko, ukrajinski cirkuski izvođač, objašnjava da je njegova porodica i dalje u Ukrajini. "Oni nastavljaju da žive i rade u Harkovu jer nema drugog izbora." Njegov kolega Mihail Čepkij navodi da oni žele da putuju i da nastupaju ali i da se vrate u Ukrajinu: “Da posetimo naše porodice i provedemo tamo vreme - to je takođe veoma važno. Definitivno ćemo otići u Ukrajinu kada se rat završi." Astapova veruje da će Ukrajini trebati vreme da se oporavi. “Mislim da ću malo da putujem. Jer čak i ako se rat konačno završi i sve bude bezbedno, zemlji će biti potrebno neko vreme da se oporavi, da dobije ritam, da dobije novu finansijsku podršku. A, onda možda... ali sledećih pet godina, mislim da ne", zaključuje ona. U neizvesnoj budućnosti, strast i patriotizam tih mladih izvođača ostaju netaknuti. Uprkos velikom poremećaju u njihovim životima, predstava se nastavlja.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Cirkuski izvođači iz Kijeva i Harkova redovno nastupaju u Budimpešti

Izvor: VOA, 12.Apr.2024

Desetine mladih ukrajinskih cirkuskih izvođača našlo je novi dom u Mađarskoj, od ruske invazije na njihovu zemlju. Mnogi od njih su mislili da će uskoro moći da se vrate u Ukrajinu, ali, posle dve godine, nema znakova da će se rat uskoro završiti.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.