Ofanziva Kijeva u Slavjansku

Izvor: RTS, 02.Maj.2014, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ofanziva Kijeva u Slavjansku

Ukrajinske snage pokrenule veliku akciju u cilju ponovnog zauzimanja Slavjanska. Očevici kažu da se u gradu jutros čuju pucnjava i eksplozije. Srušena tri ukrajinska vojna helikoptera. Jedan pilot mrtav, ne zna se sudbina ostalih, javlja RT.

10.00 - Desetine stanovnika nalaze se na mostu preko reke na ulazu u Slavjansk, kako bi zaustavili kolonu ukrajinskih snaga, javlja Glas Rusije

09.20 - Treći ukrajinski helikopter oboren nad Slavjanskom. Nije poznata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sudbina posade, prenosi RT.

08.00 - Ukrajinski ministar policije poručio građanima u Slavjansku da ne napuštaju svoje domove jer je "specijalna operacija u toku", javlja RT.

Od jutros se borbe vode na obodima Slavjanska, oko kontrolnih punktova, kažu proruski aktivisti, a prenosi Bi-Bi-Si.

Proruski aktivisti do sada srušili tri ukrajinska vojna helikoptera. Jedan pilot je mrtav, jedan zarobljen, a nema podataka o ostalim članovima posade, javlja Raša tudej.

Neimenovani savetnik Avakova rekao je da ne želi da komentariše navode o akciji u Slavjansku. Kako kaže, dok se ne završi, niko neće govoriti o tome. Avakov je, međutim, poručio građanima Slavjanska da ne napuštaju domove.

Proruski aktivisti širom istoka Ukrajine danima drže pod kontrolom brojne policijske stanice i zgrade lokalnih uprava.

Zbog sve gore situacije u tom delu zemlje, vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov ponovo je dekretom uveo vojnu obavezu, ukinutu krajem prošle godine na osnovu zakona koji je predložio tadašnji predsednik Viktor Janukovič.

U međuvremenu, zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbau rekao je da severno-atlantski savez više ne može da gleda na Rusiju kao na partnera, već pre kao protivnika - javili su ruski mediji, pozivajući se na Asošiejted pres.

Veršbau, nekadašnji ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji, izjavio je da je uloga Moskve u krizi u Ukrajini naterala NATO da preispita svoj odnos prema Rusiji i da bi Alijansa mogla da mobiliše dodatne trupe ako se situacija još pogorša.

Međunarodni monetarni fond je saopštio da će možda ponovo razmotriti svoj program pomoći Ukrajini, ukoliko vlast u Kijevu izgubi kontrolu nad istočnim, industrijskim, oblastima.

MMF saopštava da Donjecka, Luganska i Harkovska oblast ostvaruje više od 21 odsto ukrajinskog bruto proizvoda i oko 30 odsto industrijske proizvodnje. MMF je juče doneo odluku o paketu pomoći Ukrajini od 17 milijardi dolara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina napada separatiste u Slavjansku

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Maj.2014

ZAGREB - Reutersov fotograf javio je kako je u predgrađu Slavjanska helikopter otvorio vatru, a proruski separatisti kažu kako su ukrajinske snage počele "veliku operaciju" radi ponovnog osvajanja grada.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Ukrajinske snage počele ofanzivu u Slavjansku

Izvor: Press, 02.Maj.2014

Helikopter je, kako prenosi Itar-Tas s eksplodirao i to je od jutros treći oboreni ukrajinski helikopter. Ranije je u eksploziji helikoptera Mi-24 i Mi-8 jedan pilot poginuo dok je drugi prebačen u bolnicu, naveli su predstavnici milicije Slavjanska. .. Proruske snage u Slavjansku rekli su da...

Nastavak na Press...

Ofanziva Kijeva u Slavjansku, oboreni helikopteri

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Maj.2014

SLAVJANSK - Ukrajinske snage pokrenule veliku su danas akciju u cilju ponovnog zauzimanja Slavjanska.

Nastavak na Nezavisne Novine...

MUP Ukrajine: Slavjansk je u potpunoj blokadi

Izvor: Vostok.rs, 02.Maj.2014

02.05.2014. -..Takozvani vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov potvrdio je da je u regionu Slavjanska i Kramatorska na jugoistoku zemlje počela aktivna faza antiterorističke operacije. Prema njegovim rečima, u akciji učestvuju MUP, Nacionalna garda i oružane snage. Slavjansk...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.