Ukrajinska vojska granatira Donjeck

Izvor: RTS, 27.Jul.2014, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska vojska granatira Donjeck

Južni delovi Donjecka na udaru ukrajinske vojske, javlja RIA Novosti. Uzbuna za vazdušnu opasnost se čula i u Lugansku. Međunarodni eksperti saopštili da zbog borbi ipak neće danas doći na mesto pada malezijskog aviona.

14.45 - Između 20 i 30 ljudi poginulo je u raketnom i minobacačkom napadu ukrajinske vojske na centar grada Gorlovke na istoku Ukrajine, javlja Itartas

AFP dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se vidi gust dim i da neki meštani beže. Obližnji kontrolni punkt proruskih aktivista je napušten.

Borbe između ukrajinskih i proruskih snaga su se ranije uglavnom vodile na severozapadnoj periferiji Donjecka, preneo je Glas Rusije.

Rakete "Grad" su uglavnom padale na kafiće i stambene objekte, a još nema podataka o ranjenima i poginulima.

Meta artiljerijskog napada je bio i susedni grad Horlivka, gde ima i ranjenih. Uzbuna za vazdušnu opasnost se čula i u Lugansku i taj grad se sprema za novi avionski napad.

U petak je u napadima ukrajinskih snaga na gradove na istoku zemlje, koje pod kontrolom drže proruske snage, poginulo 19, a povređeno 60 ljudi.

Međunarodni eksperti saopštili su da ipak neće doći na mesto pada malezijskog aviona zbog borbi koje se vode u blizini.

Zamenik šefa posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hag je za novinare izjavio: "Čuli smo da se na tom području odvijaju borbe. Situacija na terenu ne izgleda bezbedno, pa smo zato odlučili da istražitelje pošaljemo sutra", preneo je Rojters.

"Borbe na tom području će verovatno uticati na stanje u kojem se nalazi mesto nesreće", rekao je Hag. 

Kabinet malezijskog premijera Nadžiba Razaka danas je saopštio da je s proruskim separatistima postignut dogovor o dolasku na mesto nesreće pripadanika međunarodne policije, koji će pružiti zaštitu međunarodnim istražiteljima.

Lideri proruskih snaga rekli su da je holandskim zvaničnicima predat vagon sa ličnim stvarima žrtava malezijskog putničkog aviona koji se 17. jula srušio u istočnoj Ukrajini sa 298 putnika i članova posade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napad na Gorlovku, 13 mrtvih

Izvor: B92, 27.Jul.2014

Donjeck -- Trinaest civila, uključujući dvoje dece, ubijeno je danas u raketnom i minobacačkom napadu ukrajinske vojske na centar grada Gorlovka na istoku Ukrajine...Procenjuje se da je poginulo između 20 i 30 ljudi, dok broj ranjenih nije poznat, javili su lokalni mediji u Donjecku, a prenosi Itar-Tass..."Prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.