Ukrajinska nobelovka apeluje: Ne dozvolite Putinov dolazak

Izvor: B92, 20.Apr.2023, 12:37

Ukrajinska nobelovka apeluje: "Ne dozvolite Putinov dolazak"

Dobitnica Nobelove nagrade za mir i ukrajinska aktivistkinja pozvala je zvaničnike Južnoafričke Republike da ne dozvole Putinov dolazak na samit BRICS-a.

Oleksandra Romantsova je, između ostalog, pozvala južnoafričku vladu da pokažu da im je stalo do Ukrajine i to tako što će zabraniti dolazak ruskom predsedniku.

"Za nas je Južna Afrika mesto gde se ljudi bore za slobodu, jednakost i dostojanstvo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ako bi Putin došao tu, a ne bi bio uhapšen, to bi bilo veliko razočarenje", rekla je dobitnica Nobelove nagrade.

S obzirom na to da Južnoafrička Republika poštuje međunarodne mehanizme koji se tiču poternica i naloga za hapšenje, zvaničnici bi po Putinovom dolasku u ovu zemlju trebalo da izdaju nalog za njegovo hapšenje.

Iako je zbog dobrih odnosa sa drugim zemljama BRICS-a teško očekivati kako će Južnoafrička Republika ispuniti svoje zakonske obaveze, niko sa sigurnošću u Kremlju ne može reći da li će Putin u ovoj afričkoj državi biti siguran.

Zbog toga, postoji šansa da se Putin uopšte i ne pojavi u Južnoj Africi, te da samitu BRICS-a, koji koji bi trebalo da se održati u avgustu, prisustvuje putem Zooma.

Inače, zemlje BRICS-a, pored Rusije i Južnoafričke Republike čine i Indija, Brazil i Kina, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.