Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zaporožje ponovo priključeno na mrežu; Ruska vojska napreduje u pravcu Nikolajeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2022, 06:14

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zaporožje ponovo priključeno na mrežu; Ruska vojska napreduje u pravcu Nikolajeva

Sto osamdeset četvrti dan rata u Ukrajini. Ruska vojska je intenzivirala granatiranje vojne infrastrukture po celoj Ukrajini, dok nastavlja napredovanje u pravcu Nikolajeva. Optužuje Kijev za nove napade na nuklearnu elektranu u Zaporožju koja je nakratko bila isključena sa mreže. Ukrajinske vlasti sa druge strane optužuju Moskvu za napadu na železničku stanicu Čapljino u Dnjepropetrovskoj oblasti. Rusija priznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je došlo do napada, ali na vojne ciljeve.

Rusija optužuje Ukrajinu za jučerašnjenapade na nuklearnu elektranu u Zaporožju. Požar koji je usledio, izazvao je kratak spoj na mreži, bili su aktivirani bezbednosni sistemi. Nuklearka Zaporožje nakratko je bila isključena sa mreže, a struje nije bilo u delovima Zaporožja i Hersona.

O Zaporoškoj nuklearnoj elektrani prvi put su, na inicijativu francuske strane, razgovarali ministri odbrane Rusije i Francuske. Kako da tamo dođe međunarodna misija, u Parizu su razgovarali direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju i francuski predsednik Emanuel Makron. Saopštavaju da su veoma blizu dogovora o slanju misije u najveću evropsku nuklearku.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Međunarodna agencija za atomsku energiju i ostala svetska tela moraju da deluju mnogo brže da primoraju ruske snage da napuste teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje.

19.16 - Stoltenberg: Aktivnosti ruske vojske u Arktiku izazov za NATO

Ruske aktivnosti u arktičkom regionu predstavljaju strateški izazov za NATO i Alijansa mora da ojača savezničko prisustvo na Arktiku, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posete Kanadi.

12.39 - Misija IAEA sledeće nedelje u Zaporožju?

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebalo bi sledeće nedelje da posete nukelarnu elektranu Zaporožje, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

11.44 - Mišustin: Zapad krivi Rusiju za krizu koju je i sam proizveo

Zapadne zemlje pokušavaju da za globalnu prehrambenu krizu okrive Rusiju, a isuviše dobro shvataju da su i same krive za takav razvoj događaja, saopštio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

11.22 - Rusija: Elektrana Zaporožje normalno isporučuje struju

Zvaničnici administracije u gradu Energodaru, koji je pod ruskom kontrolom, saopštili su danas da se struja iz Zaporoške nuklearne elektrane normalno isporučuje Ukrajini.

09.56 - Energoatom: Svih šest reaktora u Zaporožju i dalje isključeno

Svih šest reaktora Zaporoške nuklearne elektrane na jugu Ukrajine i dalje je isključeno iz ukrajinske električne mreže, saopštila je državna nuklearna kompanija Energoatom.

07.20 - Zelenski: Svet za dlaku izbegao katastrofu u Zaporožju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je svet za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu i da je snabdevanje električnom energijom iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje satima bilo prekinuto zbog ruskog granatiranja u toj oblasti, što je Moskva demantovala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.