Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ukrajinske trupe na 50 kilometara od granice sa Rusijom, nekoliko regiona bez struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2022, 06:27

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ukrajinske trupe na 50 kilometara od granice sa Rusijom, nekoliko regiona bez struje

Dvesta prvi dan rata u Ukrajini. Glavni ukrajinski komandat kaže da vojska napreduje na području Harkova dodajući da se nalaze na 50 kilometara od ruske granice. Sa druge strane, načelnik te oblasti tvrdi da struje i vode nema zbog napada ruskih trupa na infrastrukturu. Iste optužbe zbog nestanka električne energije i u oblasti Dnjepropetrovka. IAEA: Zaporožje ponovo na elektro-mreži.

Lokalne vlasti nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ukrajinskih regiona prijavile su nestanak struje pošto su, tvrde, ruske snage dejstovovale po infrastrukturi.

Načelnik regiona Harkova Oleg Sinehubov kaže da je struja i voda nestala u nekoliko oblasti te severoistočne ukrajinske oblasti, pošto je u ruskim napadima pogođena infrastruktura.

Kako je napisao naTelegramu, ruske snage su pogodile ključnu infrastrukturu u gradu i regionu Harkova.

Načelnik oblasti Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko saopštio je da su ruske snage pogodile energetsku infrastrukturu u centralnom ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsk, prekinuvši snabdevanje električnom energijom nekoliko gradova.

I načelnik regiona Sumi prijavio je probleme sa snabdevanjem električnom energijom. Pozvao je građane da isključe sve uređaje zbog pada napona u mreži.

Glavni ukrajinski komandat kaže da vojska napreduje na području Harkova dodajući da se nalaze na 50 kilometara od ruske granice.

NaTelegramuje napisao da su ukrajinske snage ovog meseca povratile više od 3.000 kilometara kvadratnih teritorije i da nastavljaju sa ofanzivom.

Moskva priznaje povlačenje iz ukrajinskih gradova Izjuma i Balaklija. Ministarstvo odbrane navodi da su ruske trupe su odatle pregrupisane u pravcu Donjecka kako bi se postigli ciljevi "specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa".

"Oružane snage Rusije izvode visoko precizne napade na jedinice ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti. Od 6. do 10. septembra gubici ukrajinskih snaga na pravcu Nikolajev - Krivi Rog iznose više od četiri hiljade poginulih i oko osam hiljada ranjenih", tvrdi Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Nakon što je ukrajinski Energoatom javio da je nuklearka Zaporožje ponovo isključena sa mreže, kao i da u atomskoj centrali ne radi šesti reaktor,Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je popravljen rezervni dalekovod koji vodi do elektrane, čime je obezbeđena spoljna električna energija neophodna za hlađenje reaktora.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Moskva ne odbacuje pregovore s Ukrajinom, ali da što ih Kijev bude više odlagao, to će biti teže da se postigne sporazum.

Lavrov je, u intervjuu za državin tv kanalRusija 1, naveo da je ruski predsednik Vladimir Putin tu poziciju Moskve, preneo na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa u Državnoj dumi.

06.19 - Istanbulski centar odobrio isplovaljavanje još četiri broda sa hranom

Zajednički koordinacioni centar sa sedištem u Istanbulu odobrio je isplovljavanje još četiri broda sa ukupno 64.657 tona hrane iz ukrajinskih luka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Došli smo na 50 km od granice s Rusijom"

Izvor: B92, 12.Sep.2022

Glavni ukrajinski komandat kaže da vojska napreduje na području Harkova dodajući da se nalaze na 50 kilometara od ruske granice...On je na kanalu Telegram napisao da su ukrajinske snage ovog meseca povratile više od 3.000 kilometara kvadratnih teritorije i da nastavljaju sa ofanzivom...Moskva priznaje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.