Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ukrajinci se povlače iz Severodonjecka, južna strana Lisičanska pod kontrolom ruske vojske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2022, 07:04

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ukrajinci se povlače iz Severodonjecka, južna strana Lisičanska pod kontrolom ruske vojske

Sto dvadeset drugi dan rata u Ukrajini. Ruske trupe blokirale Lisičansk sa južne strane, ukrajinska vojska se povlači iz Severodonjecka. Na optužbe Vašingtona da će zbog rata glad pogoditi do 50 miliona ljudi, Moskva uzvraća da su krive sankcije na đubrivo iz Rusije i Belorusije i izvoz žita.

Ruske snage potpuno su zauzele oblast južno od Lisičanska, poslednjeg uporišta ukrajinskih trupa u Luganskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oblasti. Ukrajinskim snagama naređeno jepovlačenje iz Severodonjecka.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su ukrajinske oružane snage počele masovno da napuštaju borbene položaje u okolini Severodonjecka i Lisičanska. To se odnosi i na borce iz bataljona ''Ajdar'' iz industrijske zone Azot koja bi vrlo brzo mogla biti stavljena pod rusku kontrolu.

U Hersonu, na jugu Ukrajine, u atentatu je ubijen zvaničnik uprave koju je Rusija postavila. Kremlj saopštava da se njegovo ubistvo smatra terorističkim činom.

Nema mira ni u Harkovu, na istoku zemlje. U raketnom napadu uništena je sportska dvorana. Moskva optužuje Zapad da stvara koaliciju protiv Rusije.

Uoči samita G7 u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, na kome će glavne teme biti podrška Ukrajini i nestašica hrane, šefovi diplomatija zapadnih zemalja, Ukrajine i Turske sastali su se u Berlinu. Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da će zbog rata u Ukrajini, a ne sankcija Zapada, glad dodatno pogoditi još 40 do 50 miliona ljudi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo odbacuje optužbe Zapada da je Moskva odgovorna za rast cena i nestašicu hrane. Uzvraća da su za to krive sankcije na đubrivo iz Rusije i Belorusije i na izvoz ruskog žita.

Naglašava da je ovogodišnja žetva u Rusiji bila veoma dobra i da je ruska strana spremna da isporuči 50 miliona tona žita na svetsko tržište.

14.32 - Strjuk: Ukrajinske trupe skoro napustile Severodonjeck

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je danas da su ukrajinske trupe skoro napustile taj strateški grad na liniji fronta nakon što su nedeljama odolevale napredujućim ruskim snagama.

13.44 - Kadirov: Oslobođeni industrijska zona i aerodrom u Severodonjecku

Industrijska zona i aerodrom u Severodonjecku, potpuno su oslobođeni od ukrajinskih snaga, izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

13.00 - Kijev: Ruski udari na Severodonjeck i Lisičansk, meta i Azot

Rusija je pokrenula artiljerijske i vazdušne napade na gradove Severodonjeck i Lisičansk, a na meti se našlo i hemijsko postrojenje Azot u kojem je zarobljeno stotine civila, saopštio je danas ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj.

10.52 - Džonson: Ukrajinu možda prinude na štetan mir

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da strahuje da bi na Ukrajinu mogao da se izvrši pritisak, kako bi pristala na mirovni sporazum sa Rusijom koji nije u njenim interesima, zbog ekonomskih posledica rata koji se vodi u Evropi.

08.50 - Ukrajina: Udari na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast

Ruske snage izvele su danas raketne udare na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast u Ukrajini, prenose ukrajinski mediji.

07.49 - Moskva: Odluka EU o Ukrajini i Moldaviji imaće negatovne posledice

Rusija je saopštila da će odluka lidera Evropske unije o statusu kandidata Ukrajini i Moldaviji imati negativne posledice i dovesti do porobljavanja susednih zemalja EU.

07.39 - Predsednica Moldavije: Nema nikakvih vojnih pretnji iz Rusije

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je da ne vidi nikakve vojne pretnje iz Rusije.

"Nemamo informacije da Rusija planira da napadne Moldaviju", rekla je ona u intervjuu za moldavsku televiziju Prajm, preneo je TAS S.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.