Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruske snage nastavljaju ofanzivu na Donjeck, eksplozije u Harkovu i drugim regionima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2022, 06:17

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruske snage nastavljaju ofanzivu na Donjeck, eksplozije u Harkovu i drugim regionima

Sto trideset četvrti dan rata u Ukrajini. Sukobi ne jenjavaju. Ruske snage nastavljaju ofanzivu na Donjeck. Eksplozije i u Harkovu i drugim regionima. Rusija je uspostavila humanitarne koridore za brodove u Azovskom i Crnom moru. Moskva negira tvrdnje Kijeva da Rusija napada sopstvene gradove.

Bez zatišja na ukrajinskom istočnom frontu: ukrajinska vojska granatirala je Kjubiševski i Kijevski okrug Donjecka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ruska strana tvrdi da tokom povlačenja Ukrajinci miniraju teritorije zabranjenim protivpešadijskim minama. Novolugansk je zauzela ruska vojska.

Eksplozije i na zapadu, u Harkovu. Berlin najavljuje novu vojnu pomoć Kijevu.

"Odgovor na ovu realnost treba da bude naša solidarnost sa Ukrajinom, da joj pomognemo finansijski, humanitarno, isporukama oružja. Takva solidarnosti je ključna", kaže nemački kancelar Olaf Šolc.

Ruska vojska otvorila je humanitarne koridore u Crnom i Azovskom moru. Tvrdnje ukrajinskih zvaničnika da je teretni brod, pod ruskom zastavom, zadržan u turskoj luci Karasu zbog sumnje da prevozi ukradeno ukrajinsko žito - Kremlj je demantovao. Kao i tvrdnje da ruska vojska granatira sopstvene gradove - da bi optužila Kijev.

"Jednom rečju - oni lažu. Zapadne zemlje moraju biti svesne svoje odgovornosti, bez obzira šta pričaju predsednik Zelenski i njegovi saradnici. Zapad mora da zna da je odgovoran za pogibiju civila u Donbasu i drugim delovima Ukrajine - gde kijevski režim dobijeno oružje koristi protiv civila. To je državni terorizam", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Predsednik Ruske dume Vjačeslav Volodin kaže da vojno-biološki programi Amerike u svetu, moraju biti obustavljeni i obelodanjeni.

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je ministar odbrane Ben Volas.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.