Ukrajinska kriza iz dana u dan: Bajden prvi put o curenju dokumenata; Najžešće borbe u oblasti Bahmuta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2023, 06:43

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Bajden prvi put o curenju dokumenata; Najžešće borbe u oblasti Bahmuta

Rat u Ukrajini – 412. dan. Nastavlja se bitka za Bahmut. Ukrajinska vojska odbacila je kao netačnu tvrdnju Rusije da je zauzela više od 80 odsto tog grada. Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je "puna" istraga o procurelim dokumentima u toku, kao i da se približavaju odgovoru. Kremlj odbacuje navode da je predsednik Rusije Vladimir Putin lično odobrio hapšenje američkog novinara Evana Gerškoviča u toj zemlji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nemačka odobrila zahtev Poljske za isporuku "migova 29" Ukrajini. Vašington uveo nove sankcije Moskvi.

"Nema razlike između bilo kojeg ukrajinskog grada, svi oni moraju i biće ponovo Ukrajina", rekao je Kuleba, obraćajući se putem video-veze učesnicima crnomorske bezbednosne konferencije u Bukureštu.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se najžešće borbe sa ruskim snagama nastavljaju u oblasti Bahmuta, gde Rusi pokušavaju da preuzmu punu kontrolu nad gradom i granatiraju pojedina naselja.

Ruske trupe vode ofanzivne operacije na četiri pravca - na pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Unian. Ruske snage su tokom proteklog dana izvele više od 45 napada na ta četiri pravca, navodi ukrajinski generalštab.

Kijev Tvrdi da je ruska mina eksplodirala u blizini kontrolne sobe Zaporožja, najvećeg nuklearnog postrojenja u Evropi, koju su okupirale ruske snage u martu 2022. godine.

Energoatom je u svom saopštenju naveo da je ruska mina eksplodirala u blizini kontrolne sobe četvrtog bloka Zaporožje, prenosi Gardijan.

Prema izvorima, eksplozija je odjeknula u blizini postrojenja četvrtog agregata,a zvuke eksplozije čuli su ukrajinski radnici koji su nastavili da rade u postrojenju, dok su Rusi pokušali da smire radnike i brzo prikriju tragove kako to ne bi videli stručnjaci IAEA.

Poljska je skeptična prema pokušajima Francuske da organizuju razgovore Kijeva i Moskve, izjavio je danas poljski ministarspoljnih poslova Zbignjev Rau.

Skeptični smo prema francuskim inicijativama koje bi dovele do nekog oblika razgovora između Rusije i Ukrajine, rekao je Rau u obraćanju parlamentu, prenosi Rojters.

On je naglasio da Varšava ne vidi nikakve znake da je Rusija spremna da revidira svoju politiku teritorijalnih osvajanja" kao i da mogući rezultat takvih razgovora ne mogu biti posebne garancije za Rusiju, osim poštovanja normi međunarodnog prava.

Švajcarska će Ukrajini staviti na raspolaganje dodatnih 1,5 milijardi švajcarskih franaka do 2028. godine, saopštio je ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis na konferenciji u Vašingtonu.

Zajedno sa 300 miliona švajcarskih franaka predviđenih za 2023-2024, ovo povećava ukupan iznos koji ce Švajcarska obezbediti Kijevu do 2028. na 1,8 milijardi franaka.

Bern je već odvojeno namenio 1,03 milijarde franaka kao pomoć za oko 75.000 Ukrajinaca koji su potražili utočište u Švajcarskoj, prenosi Rojters.

18.54 - Bajden: Potpuna istraga o curenju dokumenata u toku, približavamo se odgovoru

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je u toku "potpuna" istraga američkih obaveštajaca i Ministarstva pravda o curenju poverljivih dokumenta Pentagona.

13.38 - Rusija: Sud kaznio Vikimediju zbog navodno lažnih informacija o ratu u Ukrajini

Sud u Moskvi kaznio je danas vlasnika internet enciklopedije Vikipedije, Fondaciju Vikimedija, sa 24.525 dolara zbog toga što nije uklonila navodne lažne informacije o specijalnoj ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, javio je Interfaks.

13.05 - Rusija:Bez rešavanja pet sistemskih pitanja nema produžetka sporazuma o žitu

Rusija je potvrdila stav da bez napretka u rešavanju pet sistemskih pitanja ne može biti govora o daljem produženju žitnog sporazuma posle 18. maja, navodi se u danas objavljenom saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

13.01 - Federalna služba bezbednosti Rusije : Pentagon i NATO stoje iza sajber napada iz Ukrajine na rusku infrastrukturu

Pentagon i zemlje NATO-a stoje iza masovnih sajber napada sa ukrajinske teritorije na rusku kritičnu infrastrukturu, saopštila je danas pres služba ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

12.57 - San: Pentagon dokumenti otkrivaju da Putin dobija hemoterapiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin navodno prima hemoterapiju a njegovo najbliže okruženje bi to moglo da iskoristi da kuje zaveru protiv njega, piše u "procurelim" dokumentima Pentagona, kako tvrdi britanski "San".

12.48 - Norveška proteruje 15 ruskih diplomata pod optužbom za špijuniranje

Norveška je odlučila da protera 15 službenika ruske ambasade u Oslu, optužujući ih da su "obaveštajci koji deluju pod okriljem diplomatskih položaja".

11.17 - Le Pen: Ako pobedi Rusija - katastrofa, ako pobedi Ukrajina - počeće svetski rat

Liderka francuskog Narodnog pokreta Marin Le Pen upozorila je da će, ukoliko Rusija pobedi, to biti katastrofa, ali da će, ako pobedi Ukrajina, početi Treći svetski rat.

10.14 - Mediji: Kijev ogorčen zbog procurelih američkih obaveštajnih podataka

Zvaničnici u Kijevu ogorčeni su zbog procurelih američkih obaveštajnih podataka koji umanjuju sposobnost Ukrajine da ovog proleća povrati svoju teritoriju koju je zauzela Rusija, piše danas Politiko.

09.46 - Ukrajinac saučesnik u ubistvu blogera Vladlena Tatarskog

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) i Istražni odbor utvrdili su da je 36-godišnji Ukrajinac, član terorističke grupe, bio saučesnik Darije Trepove u terorističkom napadu na kafić u Sankt Peterburgu u kojem je ubijen vojni izveštač i bloger Vladlen Tatarski, rečeno je agenciji TASS u FSB-u.

08.39 - Svetska banka sa 200 mln dolara pomaže popravku energetske infrastrukture Ukrajine

Svetska banka je saopštila da ce finansirati 200 miliona dolara za pomoć u popravljanju ukrajinske energetske i grejne infrastrukture, a da ce partneri i drugi obezbediti još 300 miliona dolara kako se projekat širi.

08.20 - Generalštab Ukrajine: Najžešće borbe nastavljaju se u oblasti Bahmuta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se najžešce borbe sa ruskim snagama nastavljaju u oblasti Bahmuta, gde Rusi pokušavaju da preuzmu punu kontrolu nad gradom i granatiraju pojedina naselja.

07.49 - Ambasada Ukrajine: Nemamo informacije o slanju srpskog oružja Ukrajini

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da "nema informacije" o tome da je zvanični Beograd nameravao da pošalje oružje Ukrajini, ili je to već uradio.

07.34 - "Procureli" dokumenti: SAD prisluškivale Gutereša, jer "previše popustljiv prema Rusiji"

Američka vlada veruje da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš previše spreman da udovolji ruskim interesima, pokazuju nova "curenja" iz poverljivih dokumenata Pentagona koji su se pojavili na društvenim mrežama, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljaju se ruski napadi na Bahmut, oštre reakcije zbog snimka odsecanja glave

Izvor: VOA, 13.Apr.2023

Rusija je sapštila da su njene snage izršile udare na rezerviste ukrajinske vojske u pokušajima da opkole grad Bahmut na istoku Ukrajine. Ukrajina, sa svoje strane, negira ruske tvrdnje da snage Moskve kontrolišu 80 odsto Bahmuta. Ukrajina je saopštila da su njene snage odbile 72 napada ruskih...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.