Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin poručio da će rešiti krizu s hranom samo ako Zapad ukine sankcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2022, 06:18

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin poručio da će rešiti krizu s hranom samo ako Zapad ukine sankcije

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je italijanskom premijeru Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je Rusija spremna da značajno doprinese rešavanju međunarodne krize sa hranom, ali samo u slučaju da joj Zapad ukine sankcije, saopštio je Kremlj. Rat u Ukrajini ušao je u 92. dan. Volodimir Zelenski želi da priča direktno sa Putinom - bez posrednika. Ruske snage ušle su u Lisičansk, na ulazu u Severodonjeck, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čečenski lider. Moskva najavila otvaranje humanitarnih koridora za strane brodove.

Putin je kazao da je Rusija spremna da izveze žitarice i đubrivo kako bi se uhvatila u koštac sa krizom, preneo je Rojters.

On je Dragiju rekao i da je Rusija spremna da nastavi neprekidne isporuke gasa Italiji.

Putin je govorio o naporima koji su u toku za uspostavljanje mirnog života u oslobođenim gradovima Donbasa, navodi se u saopštenju Kremlja, preneo je TAS S.

U saopštenju se navodi i da je ruski lider detaljno govorio o koracima preduzetim da bi se obezbedila bezbednost plovidbe, uključujući svakodnevno otvaranje humanitarnih koridora za izlazak civilnih brodova iz luka Azovskog i Crnog mora, što je ukrajinska strana ometala.

Iznete su i principijelne ocene o pregovaračkom procesu koji je Kijev zamrznuo, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju iz Rima navodi se da su italijanski premijer i predsednik Rusije razgovarali telefonom o situaciji u Ukrajini, krizi sa hranom i njenom uticaju na siromašne zemlje.

Drugi detalji nisu navedeni.

19.33 - Eliminisana opasnost od mina u luci Marijupolj

Civilni brodovi mogu bezbedno da koriste luku Marijupolj u Azovskom moru u Ukrajini pošto je opasnost od mina eliminisana, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

18.30 - Basurin: Još tri ukrajinska vojnika predala se danas u Azovstalju

Najmanje tri ukrajinska vojnika predala su se danas u Azovstalju, izjavio je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin.

17.52 - Lukašenko: Formirati operativnu komandu na granici sa Ukrajinom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je potrebno da beloruska vojska formira operativnu komandu Južne armije na granici sa Ukrajinom.

16.48 - Zelenski: Usvojiti šesti i pripremiti sedmi paket sankcija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je da je neophodno da se usvoji šesti paket sankcija Evropske unije protiv Ruske Federacije, uključujući embargo na naftu, i da se pripremi sedmi sa još jačim ograničenjima.

14.54 - Kličko: Oslobodićemo se od Rusije kao Albanci od Srbije

Gradonačenik Kijeva Vitalij Kličko tvrdi u intervjuu za švajcarski portal na albanskom jeziku "Le Kanton 27" da će, "nakon što su Albanci oslobođeni od Srbije, Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije".

13.53 - Lukašenko najavio modernizaciju vojske zbog događaja u Ukrajini

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najavio je danas modernizaciju oružanih snaga te zemlje zbog događaja u Ukrajini.

13.46 - Kijev: Moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom "Družba"

Savetnica ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu, a to je cev naftovoda "Družba" koja ide preko ukrajinske teritorije i sa kojim bi, kako je rekla, "moglo nešto da se desi".

13.32 - Turska pregovara s Rusijom i Ukrajinom o koridoru za izvoz žita

Turska je u pregovorima sa Rusijom i Ukrajinom o otvaranju koridora preko Bosfora za izvoz ukrajinskog žita, javlja Rojters pozivajući se na izjavu jednog visokog turskog zvaničnika.

12.46 - Peskov: Kijev da prihvati zahteve Rusije za pregovore

Rusija čeka da Ukrajina prihvati zahteve za mirovne pregovore, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući predlog bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Zapad odustane od pokušaja da se postigne vojni poraz Rusije u Ukrajini i istakao potrebu da se Kijev ubedi da se vrati pregovorima.

11.48 - Šolc: Rusija neće dobiti rat ni diktirati uslove mira

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da Rusija neće dobiti rat u Ukrajini i istakao da Moskva ne sme da diktira uslove bilo kakvog mira.

11.44 - Konašenkov: Oboren ukrajinski vojno-transportni avion

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su u blizini Odese ukrajinski vojno-transportni avion koji je dostavljao municiju i naoružanje, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

11.25 - Gruško: SAD prave od NATO svetskog policajca

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je danas da Vašington pokušava da iskoristi navodnu rusku pretnju Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca.

08.59 - Rogov: Ukrajina zauvek izgubila pristup Azovskom moru

Član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporožja, Vladimir Rogov, kazao je danas za agenciju RIA Novosti da je Ukrajina zauvek izgubila pristup Azovskom moru, pošto se, prema njegovim rečima, Zaporoška i Hersonska oblast nikada neće vratiti pod kontrolu Kijeva.

08.49 - Oko 8.000 zatvorenika u Luganskoj i Donjeckoj NR

Trenutno se oko 8.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika nalazi u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), i taj broj raste, izjavio je danas diplomatski predstavnik LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

08.38 - Blinken: Pomoći ćemo Kijevu da procesuira ratne zločine

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je formiranje nove britanske, američke i EU grupe, koja će pomoći ukrajinskom državnom tužiocu da dokumentuje, kako je rekao, ratne zločine i ostale brutalnosti zabeležene u Ukrajini.

07.54 - Ukrajina: Napad na više od 40 gradova u Donbasu, pet žrtava

Najmanje pet civila je poginulo, a 12 je ranjeno u napadu ruskih snaga na više od 40 gradova u Donbasu, tvrdi ukrajinska vojska.

07.19 - Zelenski oštro kritikovao Henrija Kisindžera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je predložio da bi mirovni pregovori trebalo da budu usmereni ka stvaranju granica duž "linije razdvajanja" u Donbasu, koje su postojale uoči ruskog napada na Ukrajinu.

07.03 - Rusija: Otvaramo dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.