Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavak glasanja o pripajanju Rusiji; Ponovo napad na Odesu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2022, 07:02

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavak glasanja o pripajanju Rusiji; Ponovo napad na Odesu

Dvesta petnaesti dan rata u Ukrajini. U četiri ukrajinske oblasti četvrti dan glasanja na referendumima o pripajanju Rusiji. Predsednik Ukrajine poručuje da posle refenduma neće biti mogući pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Sedam brodova natovarenih žitom napustilo ukrajinske luke, javlja ukrajinsko ministarstvo.

U četiri oblasti na istoku Ukrajine četvrti dan se glasa na referendumima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o pripajanju Rusiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje da posle referenduma više neće biti mogući pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Istovremeno, Zelenski obećava ruskim vojnicima koji se predaju, da će ih zaštiti. Ukrajinski predsednik saopštava i da je Kijev od SAD dobio raketne PVO sisteme NASAMS.

Moskva, s druge strane, optužuje Kijev za granatiranje u blizini najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Premijerka Velike Britanije Liz Tras, u međuvremenu, poručuje da ta zemlja i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju Putinovo "zveckanje oružjem", nakon što je naredio delimičnu mobilizaciju i ukazao na mogućnost nuklearnog sukoba.

Savetnik za nacionalu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven upozorava da će upotreba nuklearnog oružja imati katastrofalne posledice po Rusiju, kao i da će Amerika i njeni saveznici u tom slučaju "odgovoriti odlučno".

Još sedam brodova natovarenih žitom isplovilo je iz ukrajinske luke, saopštilo je ministarstvo te zemlje. To je ukupno 218 brodova otkako je koridor za žito kroz Crno more uz posredovanje UN stupio na snagu.

11.58 - Čavušoglu: Putin razmatra da se vrati pregovorima sa UKR pod novim uslovima

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao turskom lideru Tajipu Erdoganu da postoji mogućnost da se vrati pregovorima sa Kijevom, ali pod novim uslovima.

11.51 - U četiri oblasti u Ukrajini danas četvrti dan referenduma

Na referendumima u samoproglašenima Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici i u Harsonskoj i Zaporoškoj oblasti danas je četvrti dan glasanja za pripajanje tih ukrajinskih oblasti Ruskoj Federaciji.

11.30 - Grosi: Zaštitna zona oko Zaporožja jedino rešenje

Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) održava se u vreme kada se suočavamo sa kombinacijom izazova, koju čine rat, energetske kriza i kriza snabdevanja namirnicama, koja je pred nama, istakao je danas u Beču generalni direktor ove agencije UN Rafael Mariano Grosi.

09.54 - Beloruski mediji: Danas sastanak Putina i Lukašenka u Moskvi

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko sastaće se danas u Moskvi, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na beloruske medije.

09.32 - Zelenski: Otkrili smo još dve masovne grobnice u Izjumu

Ukrajina je otkrila još dve masovne grobnice sa telima stotina ljudi u severoistočnom gradu Izjumu, koji je Kijev ovog meseca preuzeo od Rusije, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

09.23 - Pucnji na vojnu kancelariju u ruskoj Irkutskoj oblasti, ranjen komesar

U gradu Ust-Ilimsku u ruskoj Irkutskoj oblasti, danas pucano na vojnu kancelariju, u kojoj je teško ranjen vojni komesar i nalazi se na intenzivnoj nezi, saopštio je regionalni guverner te oblasti Igor Kobzev.

09.20 - Ambasadori EU na sastanku zbog eskalacije rata u Ukrajini

Ambasadori zemalja članica Evropske unije pozvani su danas na sastanak radne grupe Unije za reagovanje na krizne situacije, kako bi razgovarali o zabrinutosti zbog eskalacije rata u Ukrajini, saopštili su danas neimenovani zvaničnik i diplomata EU.

07.52 - Blinken: Bili smo u kontaktu sa Rusijom zbog pretnji nuklearnim oružjem

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Vašington bio u direktnom kontaktu sa Moskvom zbog pretnji upotrebe nuklearnog oružja.

7.43 - Bratčuk: Ruske snage ponovo napale Odesu dronovima

Ruske snage ponovo su napale Odesu dronovima, jedan od njih je oborila protivvazdušna odbrana, a dva su pogodila objekat vojne infrastrukture, saopštio je danas šef oblasne vojne administracije Sergij Bratčuk.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.