Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin u poseti trupama u Ukrajini, pojačavaju se napadi na Bahmut

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023, 06:24

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin u poseti trupama u Ukrajini, pojačavaju se napadi na Bahmut

Rat u Ukrajini – 417. dan. Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je štab nacionalne garde Vastok u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), na istoku Ukrajine, čije je pripajanje proglasila Rusija, i saslušao je izveštaje o situaciji na terenu, saopštio je danas Kremlj.

Kako je navedeno, Putin je posetio štab Nacionalne garde Vastok, gde je od general-pukovnika Aleksandra Lapina i drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << visokih oficira čuo izveštaje o situaciji na tom pravcu, prenosi list Izvestija.

Prethodno je iz Kremlja saopšteno da je Putin posetio i štab armijske grupe "Dnjepar" u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, čije je pripajanje takođe proglasila Rusija.

Komandant kopnene vojske Ukrajine, general-pukovnik Aleksandar Sirski, izjavio je danas da se borbe za Bahmut nastavljaju i da je situacija trenutno pod kontrolom.

"Tamo (na pravcu Bahmuta) neprijatelj koncentriše najvece napore i ne odustaje od cilja da po svaku cenu preuzme kontrolu nad gradom", rekao je Sirski, prenosi Unian.

Naveo je da ruske snage pojačavaju udare teškom artiljerijom i izvode sve veći broj vazdušnih napada, pretvarajući Bahmut u ruševinu,a da ukrajinske trupe nanose značajne gubitke Rusima i osetno usporavaju ofanzivna dejstva.

Sistem PVO aktiviran je danas iznad Donjecka, a eksplozije su se čule u centralnom okrugu Vorošilovski, kao i u Kalinjinskom, Budenovskom i Proletarskom okrugu, izvestio je TAS S.

Proruske službe bezbednosti samoproglašene Donjecke Narodne Republike na istoku Ukrajine saopštile su da je sistem PVO uspeo da presretne četiri rakete.

Vlasti DNR su izvestile da je jedan civil poginuo od posledica ukrajinskog granatiranja, a da je još jedna osoba povređena.

Poljska i Ukrajina nastaviće danas pregovore da bi pokušale da ponovo otvore tranzit poljoprivrednih proizvoda i žitarica u evropske zemlje, rekao je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.

Predstavnici Poljske i Ukrajine razgovarali su u ponedeljak o zabranama centralnih vlasti zemalja istočne Evrope za uvoz ukrajinskog žita kojima žele da zaštite svoje poljoprivrednike od uticaja priliva jeftinijeg ukrajinskog žita, prenosi Rojters.

Zabranu su uvele Poljska, Mađarska i Slovačka, a Bugarska je saopštila da razmatra uvođenje te zabrane.

Ukrajina je saopštila da je neistinita tvrdnja Rusije da su isporuke žitarica u Crnom moru nastavljene i ponovila da Moskva nastavlja da blokira inspekcije, što je nazvala neprihvatljivim, prenosi Gardijan.

Ukrajinski zvaničnici su naveli da je izveštaj ruske novinske agencije RIA, da inicijativa uz posredovanje UN funkcioniše, kategorički netačna.

Oni su rekli i da je Rusija po drugi put juče obustavila inspekcije ukrajinskih brodova, koji čekaju ulazak u luku, a one danas još nisu bile nastavljene, navodi britanski list.

Zatvoreni američki novinar Evan Gerškovič pojavio se danas pred moskovskim sudom, kako bi uložio žalbu na određeni pritvor zbog optužbi za navodnu špijunažu u Rusiji, koje odlučno negira.

Reporter Volstrit džornala je prvi američki dopisnik od Hladnog rata koji je pritvoren u Rusiji zbog navodnog špijuniranja, prenosi AP.

Ruska Federalna služba bezbednosti privela je 31-godišnjaka u Jekaterinburgu 29. marta i optužila ga da je pokušao da dobije poverljive informacije o ruskoj fabrici oružja.

Bela kuća  se zahvalila na prilici koju je dobila američka ambasadorka u Moskvi Lin Trejsi da poseti uhapšenog novinara "Vol strit džurnala" Evana Gerškoviča, koji je u Rusiji optužen za navodnu špijunažu.

"Zahvalni smo što smo dobili konzularni pristup, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, prenela je agencija RIA Novosti.

Kirbi je dodao da bi SAD želele da imaju redovan konzularni pristup Gerškoviču, ali da još nisu spremne da kažu kada će biti sledeća poseta.

Dva ruska strateška bombardera Tu-95MS preletela su neutralne vode Beringovog i Ohotskog mora u okviru vežbi Pacifičke flote, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Posade Tu-95MS ce nastaviti da patroliraju drugim područjima i dopunjavace gorivo u vazduhu iz aviona tankera Iljušin-78, prenosi RIA Novosti.

Odlukom predsednika Rusije Vladimira Putina, od 14. aprila vrši se vanredna provera Pacifičke flote, koja je dovedena u najviši stepen borbene gotovosti.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je danas u razgovoru sa kineskim ministrom odbrane Li Šangfuom rekao da saradnja Moskve i Pekinga ima stabilizujuci efekat na svetsku situaciju i pomaže u ublažavanju tenzija.

Šojgu je nakon sastanaka u Moskvi izrazio uverenje u jačanje i proširenje vojne saradnje Rusije i Kine u duhu neraskidivog prijateljstva.

Li boravi u poseti Rusiji od 16. do 18. aprila, a u nedelju je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) obavezali su se danas da će pojačati sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini. Potvrdili su posvećenost "krajnjem cilju", svetu bez nuklearnog oružja.

"Neodgovorna nuklearna retorika Rusije i njena pretnja razmeštanjem nuklearnog oružja u Belorusiji su neprihvatljivi, navedeno je u zajedničkom saopštenju nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 u japanskom letovalištu Karuizava, prenosi Rojters.

Sastanak na kojem su učestvovali ministri iz SAD, Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Kanade, Italije i predstavnici Evropske unije, uvod je u samit lidera u Hirošimi sledećeg meseca.

Slovačka je već dostavila Ukrajini svih 13 svojih lovaca MiG-29, potvrdilo je slovačko ministarstvo obrane novinskoj agenciji TASR, a Bratislava je kao nagradu za ovaj potez dobila popust na nabavku 12 novih američkih helikoptera.

Poklon u vidu 13 borbenih aviona MiG-29 i dela protivvazdušnog obrambenog sistema SAM-6 Kub, bilo je predmet međuvladinog sporazuma između Slovačke i Ukrajine koji je vlada u Bratislavi usvojila u martu.

Oružane snage Slovačke dobile su i drugi od 15 tenkova Leopard 2A4 koje Slovačkoj treba da stignu od Nemačke, u zamenu za donaciju svojih borbenih vozila iz sovjetskog doba Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

12.35 - Kremlj: Putin je posetio Ukrajinu u ponedeljak, na licu mesta dobio informacije

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Hersonskoj oblasti i samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici u Ukrajini, dogodila se u ponedeljak, saopštio je Kremlj.

12.31 - Makron zadužio savetnika da s Kinom dogovori okvir za pregovore Kijeva i Moskve

Francuski predsednik Emanuel Makron zadužio je svog savetnika za spoljnu politiku, Emanuela Bona, da radi sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem na uspostavljanju okvira, koji bi mogao da se koristi kao osnova za buduće mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

12.20 - Kineski ministar odbrane: Peking će ojačati stratešku saradnju sa Rusijom

Kineski ministar odbrane Li Šangfu izjavio je danas da njegova poseta Rusiji, kao prvo putovanje u inostranstvo nakon imenovanja na tu funkciju, ima za cilj da pokaže celom svetu čvrstu nameru Kine da ojača stratešku saradnju sa Ruskom Federacijom.

12.13 - Lukašenko nudi pomoć samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj Republici u obnavljanju i normalizaciji života

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ponudio je danas pomoc Belorusije u obnavljanju i normalizaciji života ljudi u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj Republici, čije je pripajanje proglasila Rusija.

09.43 - Poljska i Ukrajina nastaviće danas pregovore o tranzitu ukrajinskog žita

Poljska i Ukrajina nastaviće danas pregovore da bi pokušale da ponovo otvore tranzit poljoprivrednih proizvoda i žitarica u evropske zemlje, rekao je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.

09.39 - Dva ruska strateška bombardera iznad Beringovog i Ohotskog mora

Dva ruska strateška bombardera Tu-95MS preletela su neutralne vode Beringovog i Ohotskog mora u okviru vežbi Pacifičke flote, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

08.46 - Komandant kopnene vojske Ukrajine: Rusi žele po svaku cenu da zauzmu Bahmut

Komandant Kopnene vojske Ukrajine, general-pukovnik Aleksandar Sirski, izjavio je danas da se borbe za Bahmut nastavljaju i da je situacija trenutno pod kontrolom.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.