Ukrajinska kriza iz dana u dan: NATO šalje Kijevu PVO zbog ruskih dronova, više od 1.100 gradova i sela ostalo bez struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2022, 06:31

Ukrajinska kriza iz dana u dan: NATO šalje Kijevu PVO zbog ruskih dronova, više od 1.100 gradova i sela ostalo bez struje

Dvesta trideset sedmi dan rata u Ukrajini. Eksplozije u Kijevu, Nikolajevu, Donbasu i Donjecku. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je istakao da se ključne bitke u Donbasu vode oko gradova Bahmut i Soledar. Rusija nastavlja napade na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu Ukrajine. Tvrdi da je sprečen pokušaj Ukrajine da probije rusku odbranu u regionu Hersona.

Nedelju dana od najjačeg vazdušnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napada na Kijev,ukrajinska prestonica ponovo se našla na udaru ruskih projektila. Napadnut je centar grada, u blizini glavne železničke stanice. Ukrajinci tvrde da su Rusi koristili iranske dronove kamikaze.

Borbe se nastavljaju na gotovo svim frontovima, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je istakao da se ključne bitke u Donbasu vode oko gradova Bahmut i Soledar.

Eksplozije su ođekivale i u Nikolajevu na jugu zemlje. Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje Donjecka i okolnih mesta.

Rusija nastavlja napade na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu Ukrajine. Tvrdi da je sprečen pokušaj Ukrajine da probije rusku odbranu u regionu Hersona.

Nuklearna elektrana u Zaporožju, najveća u Evropi, ponovo je isključena iz energestke mreže zbog granatiranja.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobrili su početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji Unije i dodelili Kijevu novih 500 miliona evra za nabavku oružja.

Neki ministri traže sankcije Teheranu, ako se dokaže da su iranski dronovi isporučeni Rusiji i da su korišćeni u Ukrajini.

Teheran odgovara da nije isporučio Rusiji dronove koje koristi u ratu u Ukrajini.

"Objavljene vesti o tome kako Iran isporučuje Rusiji dronove imaju političku ambiciju i šire je zapadni izvori. Nismo isporučivali oružje nijednoj strani u ratu", rekao je iranski portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani.

Sjedinjene Američke Države saglasne su sa britanskim i francuskim procenama da bi je Iran isporukom dronova Rusiji prekršio rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN.

21.20 - Surovikin: Ruska vojska će na vreme odvesti civile iz Hersona

Komandant Združenih snaga Rusije u Ukrajini Sergej Surovikin izjavio je danas da postoje informacije da se Kijev sprema da koristi "zabranjene metode ratovanja u Hersonskoj oblasti" i da će ruska vojska pravovremeno obezbediti odlazak civila iz Hersona.

19.03 - Stoltenberg: NATO šalje Ukrajini PVO zbog ruskih dronova

NATO će narednih dana Ukrajini isporučiti sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) kako bi pomogao toj zemlji da se odbrani od dronova, uključujući i one iz Irana, koje Rusija upotrebljava za gađanje vitalne infrastrukture, rekao je danas generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

18.19 - Ukrajina: Više od 1.100 gradova i sela ostalo bez struje

Više od 1.100 ukrajinskih gradova i sela ostalo je bez struje nakon 10 dana ruskih napada na ukrajinske energetske objekte, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

15.59 - Dve žrtve ukrajinskog napada u Hersonskoj oblasti

Dve osobe su ubijene, a jedna ranjena u ukrajinskom raketnom napadu na Novaju Kahovku, u Hersonskoj oblasti, saopštile su gradske vlasti na Telegramu.

09.31 - Grosi: Nadam se što skorijem sastanku sa Putinom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Mariano Grosi, nada da će se što je pre moguće ponovo sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

09.21 - Ukrajina: Napad na Žitomir, grad bez struje i vode

Ruske snage napale su danas energetsku infrastrukturu u severnom Kijevu, primećeno je nekoliko eksplozija i dim koji se diže nad delom grada, dok je grad Žitomir ostao bez struje i vode, saopštili su ukrajinski zvaničnici i svedoci, prenosi Rojters.

08.54 - Serije eksplozija u Harkovu

Gradonačelnik Harkova Ihor Terekhov saopštio je da su dve serije eksplozija danas potresle taj ukrajinski grad. "Dve serije eksplozija su ođeknule gradom u razmaku od pet minuta", napisao je Terekhov u objavi na društvenoj mreži Telegram, prenosi Ukrinform.

08.34 - Napad na Krivi Rog, čuju se eksplozije

U Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti jutros su se čule eksplozije, saopštio je na Telegramu Oleksandar Vilkul, ukrajinski načelnik vojne uprave Krivog Roga.

08.25 - Napad na Nikolajev,pogođena zgrada,najmanje jedna žrtva

Ruski projektil pogodio je stambenu zgradu u južnom ukrajinskom lučkom gradu Nikolajevu, u jednoj od tri eksplozije koje su se tamo čule danas u ranim jutarnjim satima, rekao je Rojtersu svedok.

07.43 - Sirene za vazdušnu opasnost u više od polovine regiona Ukrajine

Sirene za vazdušni napad oglasile su se jutros u više od polovine regiona Ukrajine, prenosi TASS.

07.15 - Zelenski:Treba nam što više ruskih zarobljenika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je trupe da uzimaju što više ruskih zarobljenika i poručio da će to olakšati oslobađanje ukrajinskih vojnika koje drži Rusija, prenosi Rojters.

07.00 - SAD: Iran laže da Rusija ne koristi njihove dronove

Bela kuća je optužila Iran da laže kada kaže da Rusija ne koristi iranske bespilotne letelice za napade na Ukrajinu.

06.55 - Rusija podržava stvaranje bezbednosne zone oko NE Zaporožje

Rusija u principu podržava uspostavljanje zone operativne i fizičke nuklearne bezbednosti oko nuklearne elektrane Zaporožje, ali odbacuje demilitarizaciju tog postrojenja, izjavio je zamenik direktora odeljenja za kontrolu oružja pri Ministarstvu spoljnih poslova Konstantin Voroncov.

06.52 - Rusija: Broj poginulih u požaru nakon pada aviona porastao na 13

Broj poginulih u ruskom gradu Jejsku, u požaru koji je izbio u devetospratnici nakon što je u nju udario vojni avion Suhoj-34, povećan je na 13, dok je 19 osoba povređeno, saopštila je danas preš služba Ministarstva za vanredne situacije
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Odakle Rusiji dronovi-kamikaze?

Izvor: Deutsche Welle, 18.Okt.2022

Ove sedmice su navodno bespilotne letelice „samoubice“ iranske proizvodnje napale ciljeve u blizini Kijeva. Iran negira isporuke takvih dronova Rusiji. Šta je do sada poznato o ovom oružju na ukrajinskom ratištu?..To je podmuklo oružje koje seje strah. U ratu protiv Ukrajine, Rusija upotrebljava...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.