Ukrajinska kriza iz časa u čas: Zelenski moli Nemačku da spase Kijev, prvi ruski ratni brod ušao u luku Berđansk

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2022, 07:18

Ukrajinska kriza iz časa u čas: Zelenski moli Nemačku da spase Kijev, prvi ruski ratni brod ušao u luku Berđansk

Dvadeset šestog dana rata u Ukrajini najavljena je evakuacija civila iz Marijupolja humanitarnim koridorima, koji će voditi na istok i zapad. Najavljen nastavak pregovora. Ukrajina je odbacila predlog Moskve da ukrajinski vojnici polože oružje u zamenu za bezbedan izlazak.

Ukrajinska vlada i lokalne vlasti u Marijupolju odbacile su ruski predlog prema kojem je ukrajinskim vojnicima ostavljen rok do tri časa izjutra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da polože oružje i napuste grad.

"Nema govora predaji i polaganju oružja. Već smo o ovome obavestili rusku stranu. Umesto što trošite papir, otvorite koridor", rekla je ukrajinskoj Pravdi zamenica premijera Irina Vereščuk.

Istovremeno, ruski predlog odbacile su i lokalne vlasti u Marijupolju. Rusija je juče postavila ultimatum Ukrajini da se do ujutro izjasni o predaji Mariupolja.

18.10 - Kličko:Duži policijski čas u Kijevu, prodavnice, apoteke i benzinske pumpe sutra neće raditi

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je da se u glavnom gradu Ukrajine uvodi novi, duži policijski čas jer vlasti očekuju da ruske snage nastave sa granatiranjem.

16-08 - OHCHR: Najmanje 925 civila poginulo u Ukrajini dosad

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) saopštio je danas da je od početka konflikta u Ukrajini poginulo najmanje 925 civila, a 1.496 je ranjeno.

15.14 - Zelenski uputio apel Nemačkoj da spase Kijev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u televizijskom obraćanju naciji uputio je danas apel Nemačkoj da spase glavni grad Kijev.

"Kijev se nekada zvao 'novi Berlin', to su gradovi sličnog duha, otvorenosti, emocija, slobode, iskrenosti ljudi, klubova i zabava", poručio je Zelenski, prenosi Si-En-En.

14.56 - Ukrajinska agencija tvrdi: Ne rade sistemi za kontrolu radijacije oko Černobilja

Ukrajinska regulatorna agencija za nuklearnu energiju je saopštila danas da su prestali da rade sistemi za kontrolu radiaktivnosti oko nuklearne elektrane u Černobilju.

14.45 - Prvi ruski ratni brod ušao u luku Berđansk na Azovskom moru

Veliki desantni brod Crnomorske flote "Orsk" ušao je u luku Berđansk zbog isporuke vojne opreme, izvestio je danas TV kanal "Zvezda".

12.24 - Holandski premijer: Nemoguće odmah prekinuti uvoz ruske energije

Zemlje Evropske unije su i dalje u velikoj meri zavise od ruske nafte i gasa u snabdevanju energijom i to se jednostavno ne može prekinuti u kratkom roku, izjavio je danas holandski premijer Mark Rute.

11.50 - Ukrajinci optužuju Ruse za prvi napad na Odesu

Gradske vlasti Odese optužile su danas ruske snage da su jutros izvele napad na stambene zgrade u predgrađu, prvi takav napad u ovoj luci na Crnom moru, prenosi Rojters.

11.40 - Benet: Veliki jaz između Ukrajine i Rusije

Izraelski premijer Naftali Benet, koji nastoji da posreduje u okončanju ukrajinsko-ruskog sukoba, izjavio je danas da i dalje postoji veliki jaz između dve strane, uprkos izvesnom napretku.

11.13 - Zelenski pozvao Nemačku da odustane od ruskih energenata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Nemačku da odustane od snabdevanja ruskim energetskim resursima, kao i da zatvori luke za isporuke ruske robe.

11.03 - Ukrajina: Situacija u Mariupolju veoma teška

Ukrajinski zvaničnici su danas opisali situaciju u Mariupolju kao veoma tešku, navodeći da nisu bili u stanju da uspostave novi bezbedan koridor za evakuaciju civila iz opkoljenog grada.

10.40 - Kremlj: Mirovni pregovori tek treba da donesu napredak

Zvanični Kremlj saopštio je danas da mirovni pregovori između Moskve i Kijeva tek treba da donesu veći napredak, i pozvao zemlje koje mogu da utiču na Ukrajinu da iskoriste svoj uticaj kako bi Kijev učinili konstruktivnijim u pregovorima.

10.34 - Rusija: Napad na centar za obuku stranih plaćenika u Ukrajini

Visokopreciznim krstarećim raketama izveden je napad na Centar za obuku stranih plaćenika i ukrajinskih nacionalista u Rovenskoj oblasti , saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

10.32 - Borelj: Rusija cini veliki ratni zlocin u Mariupolju

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da Rusija u Ukrajini čini ratne zločine i da nema drugog naziva za ono što se trenutno dešava u Mariupolju.

09.53 - Konašenkov: Uništeno 216 dronova i 1.506 ukrajinskih tenkova

Oružane snage Rusije uništile su 216 dronova, 1.506 tenkova i 152 višecevna raketna bacača od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

9.12 - Moskva: Predgrađe Kijeva očišćeno

Jedinice vazdušno-desantnih snaga Rusije istisnule su iz predgrađa Kijeva nacionalne bataljone koji se povlače, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

08.46 - Britanija: Rusi zaustavljeni na više od 25 km od centra Kijeva

Ruske snage koje napreduju na Kijev sa severoistoka su zaustavljene, a najveći deo trupa je i dalje udaljen više od 25 kilometara od centra grada, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba, prenosi Rojters.

07.21 - Kineski ambasador u SAD: Nećemo slati oružje Rusiji

Kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang rekao je danas da Peking neće slati oružje i municiju Rusiji kako bi podržao njenu operaciju u Ukrajini.

07.07 - EU razmatra peti paket sankcija i naftni ebargo za Moskvu

Vlade zemalja članica Evropske unije razmatraće uvođenje naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kada se ove nedelje budu sastajali sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na nizu samita, koji imaju za cilj da pojačaju sankcije Zapada prema Moskvi, prenosi Rojters.

07.00 - Zelenski: Jerusalim pravo mesto za pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovestio je danas da bi pregovori na visokom nivou između Moskve i Kijeva mogli da se vode u Jerusalimu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

(UŽIVO) Tokom jutra nastavak pregovora

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Mar.2022

Dvadeset šesti dan sukoba u Ukrajini. Najavljena Ukrajina je odbacila prijedlog Moskva da ukrajinski vojnici polože oružje u zamjenu za bezbjedan izlazak, prenose mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.