Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Teška situacija u oblasti Donbasa; Putin: Nema govora o dodatnoj mobilizaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2022, 09:29

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Teška situacija u oblasti Donbasa; Putin: Nema govora o dodatnoj mobilizaciji

Rat u Ukrajini – 290. dan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ruske snage uništile Bahmut, da je situacija u ključnim oblastima Donbasa teška, ali da kijevske snage odbijaju ruske napade. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da nema govora o dodatnoj mobilizaciji i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moguća samo rotacija vojnika regrutovanih u okviru delimične mobilizacije. Britanski premijer Riši Sunak obećao je Kijevu isporuku PVO raketa kratkog dometa. Moskva upozorava da se se svi oni koji isporučuju oružje Kijevu suočiti sa pravnim posledicama.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ruske snage uništile Bahmut, grad koji se smatra epicentrom najnovijih borbi, preneo je Rojters.

"Situacija u ključnim oblastima Donbasa na istoku Ukrajine ostaje vrlo teška, ali kijevske snage odbijaju ruske napade i neprijatelju nanose značajne gubitke", poručio je Zelenski.

Britansko ministarstvo odbrane je u nedavnom izveštaju o ratu u Ukrajini označilo grad Bahmut, koji je prošle godine imao više od 70.000 stanovnika kao strateški važan.

"Rusija najverovatnije planira da opkoli ukrajinski grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, sa čime bi išlo taktičko napredovanje na sever i jug", naveli su prošle nedelje Britanci.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nema govora o dodatnoj mobilizaciji u Rusiji, te da je moguća samo rotacija vojnika koji su već regrutovani u okviru delimične mobilizacije.

Putin je upozorio da bi bilo koja država, koja se usudi da napadne Rusiju nuklearnim oružjem, bila "zbrisana sa lica zemlje".

Na konferenciji za novinare u Biškeku u Kirgistanu na samitu Evroazijske ekonomske unije najavio je mogućnost smanjenja proizvodnje nafte, ali i da Rusija neće prodavati naftu zemljama koje su donele odluku o ograničenju cene.

Takođe, najavio je i da su dalje razmene zatvorenika između SAD i Rusije moguće, kao i da se nastavlja kontakt dve obaveštajne službe.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost da bi sukobi u Ukrajini mogli da izmaknu kontroli i prerastu u rat između Rusije i NATO-a.

SAD šalju Ukrajini paket pomoći vredan 275 miliona dolara kako bi joj pomogli u jačanju protivvazdušne odbrane protiv bespilotnih letelica, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Britanski premijer Riši Sunak obećao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će London Kijevu obezbediti različite sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući rakete.

17.58 - Porošenko traži od SAD oružje velikog dometa

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao je Sjedinjene Američke Države da im daju oružje velikog dometa, da bi, kako je rekao, "uništili ruska skladišta i komandne centre zemlje agresora".

14.44 - Rogov: Ukrajinske snage gađale Energodar iz teškog naoružanja

Ukrajinske snage bezbednosti gađale su obalu Energodara iz teškog naoružanja, a ispaljeno je najmanje 15 granata, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne proruske administracije Zaporoške oblasti.

11.40 - Ukrajina: U Odesi struju imaju samo vitalni infrastrukturni objekti

Nakon što su ruske snage noćas dronovima napale energetske objekte u Odesi, struju imaju samo vitalni infrastrukturni objekti, a svi ostali potrošači su isključeni sa napajanja, saopštila je kompanija Odeske elektromreže.

11.16 - Ankara: Spremni smo da pružimo pomoć Ukrajini i Rusiji da se okonča rat

Turska je potvrdila da je spremna da Rusiji i Ukrajini pruži maksimalnu podršku kako bi se okončao rat što pre, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova.

08.47 - Predstavnik Ukrajine pri UN: Povraćene teritorije dokaz da oruže koje imamo služi svrsi

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN Serhij Kislica izjavio je da su teritorije na istoku i jugu zemlje, koje su ukrajinske snage povratile od ruskih, najubedljiviji i najjači dokaz da sve oružje koje poseduje Ukrajina služi svojoj svrsi, odnosno da pomogne ukrajinskim snagama da oslobode teritoriju.

08.39 - Volodin: Nemačka i Francuska moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin smatra da Nemačka i Francuska moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa, a da Evropljani treba da shvate ko je odgovoran za njihove probleme.

08.26 - Rusija: Svi koji Ukrajinu snabdevaju oružjem suočiće se pravnim posledicama

Zemlje koje isporučuju oružje Kijevu i pomažu ukrajinskim oružanim snagama suočiće se sa konkretnim pravnim posledicama, poručio je tokom sednice Saveta bezbednosti stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Teške borbe u Donbasu, Rusija se za oružje obraća 'sankcionisanim zemljama'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Dec.2022

Ukrajinska vojska je izvijestila o intenzivnim borbama, dok su ruske snage napale gradove u području Donbasa u istočnoj Ukrajini rano 10. decembra. Dok su međunarodne obaveze podrške Kijevu bile usmjerene na protuzračnu odbranu, zapadni zvaničnici upozoravaju da je Moskva sve očajnija za oružjem...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.