Ukrajinska kontraofanziva je završena

Izvor: B92, 11.Avg.2023, 21:42

"Ukrajinska kontraofanziva je završena"

Ukrajina se usled svoje neuspešne "kontraofanzive" koncentrisala na terorističke akte protiv ruskih civilnih objekata.

Ovo je izjavio ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

"Stvar je u tome što Ukrajina sada trpi poraz na bojnom polju tokom svoje kontraofanzive, to je jasno. Ona je u znatnoj meri usmerena na terorističke, ne bojim se ove reči, napade protiv civilnih objekata na teritoriju Rusije. Ako namerno ciljate civilnu infrastrukturu, to nije ništa drugo nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terorizam", rekao je ambasador u intervjuu egipatskom TV kanalu "Al-Qahera News", a intervju je objavljen na Jutjub kanalu ambasade.

Istovremeno, Kelin je naglasio da ruska vojska za razliku od kijevskog režima, izvodi napade isključivo po ukrajinskoj vojnoj infrastrukturi.

"Propratna šteta izazvana je, između ostalog, time što Ukrajina raspoređuje PVO sredstva unutar naselja što je zabranjeno haškim konvencijama", dodao je ambasador.

Ruski diplomata je istakao da ukrajinska kontraofanziva "ne daje nikakve praktične rezultate" i dovodi samo do ogromnih gubitaka među Oružanim snagama Ukrajine.

Prema njegovim rečima, Kijev gubi gotovo 700-800 ljudi dnevno, dok su ukupni gubici za dva meseca dostigli 46 hiljada vojnika. Pored toga, uništena je ogromna količina ukrajinske tehnike i 30 odsto one koju je isporučio Zapad.

"Smatramo da je ovim kontraofanziva praktično završena", ocenio je Kelin.

Ambasador je još dodao da Velika Britanija ne razmatra i ne želi da razmatra nikakve mirovne inicijative o Ukrajini, već nasuprot teži liderstvu u pumpanju kijevskog režima oružjem.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenko saopštio je ranije da je Kijev od početka kontraofanzive, u periodu jun-jul, Kijev je izgubio preko 43.000 vojnika.

Pored toga, ukrajinska vojska izgubila je 76 američkih artiljerijskih sistema M777, 84 samohodne artiljerijske haubice iz Poljske, SAD, Francuske i Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.