Ukrajinska armija se kod Donjecka može naći u novom kotlu koji je već nazvan „Avdejevskim”

Izvor: 011vodič.com, 04.Jun.2015, 02:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska armija se kod Donjecka može naći u novom kotlu koji je već nazvan „Avdejevskim”

NAPADOM  ukrajinskih snaga na Marjinku neposredno je rukovodio načelnik Generalštaba OS Ukrajine Viktor Muženko.
Ovo je utvrdila vojna obaveštajna služba armije Donjecke Republike. Njen drugi čovek, Eduard Basurin, noćas je dodatno razjasnio:
„Moguće je da je Muženko delovao po planu koji je utvrđen na Zapadu. A o važnosti „operacije Marjinka” svedoči činjenica da Muženko nije komandovao iz Kijeva već iz obližnjeg Kramatorska”.
Basurin je izneo pretpostavku >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << da bi sledeći udar ukrajinske armije mogao da bude po Lugansku kojeg su Ukrajinci potpuno lišili snabdevanja vodom.
Vojni vrh DNR, kako je rekao, očekuje i napad na Donjeck.
Borbe oko Marjinke, inače, nisu prestale ni u ponoć, ali novog  pomeranja „linija” nije bilo. Uprkos tome što ukrajinske jedinice koriste i tenkove i tešku artiljeriju.
Ima indicija da su Ukrajinci tokom dana imali velike gubitke. Takođe: da snage DNR imaju odrešene ruke za napredovanje prema susednim gradićima Krasnogorovka i Avdejevka.
Izviđači armije DNR javljaju da Ukrajinci dovlače pojačanja prema „linijama razdvajanja”. Naročito prema Donjecku, Gorlovki i Jasinovatoj. Na nekim mestima su kolone vojnika i tehnike – kilometarske.
U Marjinki – gde još drže neke pozicije – Ukrajinci su od prošlog leta držali artiljeriju koja je mogla da „dohvati” svaku tačku u Donjecku. Još su lanac obližnjih naselja – Opitnoje, Spartak, Avdejevku i Peski – takođe načičkali „velikim kalibrima” i obilato ih koristili.
Zato eksperti procenjuju da armija DNR može pokušati da iskoristi priliku da „front od Marjinke do Spartaka” odbaci od glavnog grada DNR.
Ima predviđanja da bi se za koji dan pored Donjecka mogao pojaviti „novi kotao”. Čak je već nazvan „Avdejevskim”.
Ovo bi podrazumevalo da jedinice DNR  izvedu opkoljavanje ukrajinskih snaga u pomenutim naseljima i da obruč uspešno zatvore.
Šta će se tačno događati narednih dana – niko ne zna.
Međutim, bivši šef  izraelske specijalne službe Nativ Jakov Kedmi ocenio je noćas: „Američke vlasti podržavaju ukrajinsku armiju materijalno, ali danas ni SAD nemaju dovoljno novca da je učine u pravom smislu borbeno sposobnom. Borbeni duh njenih pripadnika je na niskom nivou jer se ukrajinska armija mora boriti protiv „svojih”. Uostalom, SAD nisu uspele da podignu borbeni duh svojih saveznika ni u Vijetnamu ni u Iraku”.
Kedmi je čak podvukao: da je armija Iraka bila najbolja na Bliskom Istoku „sve dok se SAD nisu umešale”, pa je sada pobeđuju i islamske paravojne formacije.
#fakti
The post Ukrajinska armija se kod Donjecka može naći u novom kotlu koji je već nazvan „Avdejevskim” appeared first on Politika.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

Operacijom u Marinki rukovodio načelnik generalštaba kijevskih snaga

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2015

04.06.2015. -..Napadom kijevskih snaga na Marinku neposredno je rukovodio načelnik Generalštaba OS Ukrajine Viktor Muženko...Ovo je utvrdila vojna obaveštajna služba armije Donjecke Republike. Njen drugi čovek, Eduard Basurin, noćas je dodatno razjasnio:..„Moguće je da je Muženko delovao po...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.