Ukrajinska ambasada u Srbiji protestovala jer je devojčica iz Luganska učestvovala na likovnom konkursu „Čarobni svet bajke“

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2021, 08:57

Ukrajinska ambasada u Srbiji protestovala jer je devojčica iz Luganska učestvovala na likovnom konkursu „Čarobni svet bajke“

Kijev, koji je protestovao posle pobede devojčice iz Luganske Narodne Republike (LNR) na takmičenju u crtanju u Srbiji, nastavlja da ratuje sa decom Donbasa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova LNR-a. Ministarstvo je saopštilo da je devojčici iz LNR-a dodeljena nagrada na srpskom likovnom konkursu, te da je potom ukrajinska ambasada u Srbiji protestovala.  
„Ukrajina nastavlja da ratuje sa decom Donbasa. Ovog puta u fokusu je bila devojčica iz LNR-a, koja je osvojila nagradu na srpskom konkursu dečijih crteža `Čarobni svet bajke`“,  dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova LNR-a.
Kako je saopšteno, ambasada Ukrajine u Beogradu je nakon što je devojčica učestvovala na konkursu, ukazala srpskim vlastima da „svaka saradnja državnih organa, nedržavnih struktura ili pojedinačnih građana Republike Srbije sa terorističkim organizacijama `DNR` i `LNR` predstavlja direktno kršenje ukrajinskog zakonodavstva i povlači za sobom odgovarajuće pravne posledice te se zahteva da se obustave aktivnosti u kojima učestvuju deca, u cilju promocije terorističkih organizacija `LNR` i `DNR`". Ranije je sličan skandal izbio i oko dvanaestogodišnje Faine Savenkove iz LNR-a, koja je uvrštena na spisak koji je sastavio ukrajisnki „Mirotvorac”, odnosno osoba koje navodno predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost Ukrajine. Devojčica je snimila video poruku članovima Saveta bezbednosti UN-a, u kojoj je pozvala organizaciju da ne zaboravi da deca Donbasa imaju pravo na detinjstvo i miran život. U kancelariji predstavnika generalnog sekretara UN, u odgovoru na pitanje o dodavanju Savenkove u bazu „Mirotvorac“, pozvali su da se deca i stanovnici regiona pogođenih sukobima ne koriste u političke svrhe. Savenkova je takođe napisala pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu. U njemu se ona obratila za pomoć i zatražila da utiče na vladu Ukrajine kako bi lični podaci maloletnika bili hitno uklonjeni sa sajta „Mirotvorac“, a sam resurs blokiran. Kopija pisma poslata je i UNICEF-u. „Mirotvorac” je ranije objavio i spiskove novinara, uključujući i strane, koji su dobili akreditaciju od DNR-a i LNR-a, navodeći njihove kontakt podatke, nakon čega su neki od njih dobili pretnje. Dunja Mijatović, tadašnji predstavnik OEBS-a za slobodu medija, nazvala je to „alarmantnim korakom koji bi mogao dodatno da ugrozi bezbednost novinara“.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.