Ukrajinci u problemu; Rusi se umešali

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 09:11

Ukrajinci u problemu; Rusi se umešali

Ruska oprema za elektronsko ratovanje počela je da ometa satelitski internet "Starlink" u pravcu Luganska, rekao je vojni stručnjak, Andrej Maročko.

"Na osnovu analize komunikacije ukrajinske vojske na liniji dodira, vidi se da su imali poteškoća da koriste internet preko satelita 'Starlink'. To se pripisuje činjenici da su ruske snage počele da ometaju komunikacije koje je obezbedio 'Spejs iks'", rekao je za "RIA Novosti" Maročko, govoreći o luganskom taktičkom pravcu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Starlink" je satelitska mreža koja omogućava pristup internetu sa bilo kog mesta na planeti. Ukrajina je od ove kompanije dobila preko 20.000 terminala, a projekat je pokrenula američka kompanija u Maskovom vlasništvu u februaru 2018. godine, koji je u Ukrajini počeo da se koristi četiri godine kasnije.

"Njujork tajms" je juče objavio da je Musk odbio je da Oružanim snagama Ukrajine odobri pristup "Starlink" satelitima u blizini Krima.

Prema tom listu, Mask je više puta ograničavao pristup "Starlinku" tokom sukoba Moskve i Kijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.