Ukrajinci prodiru, Rusi: Postaće laka meta

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 22:30

Ukrajinci prodiru, Rusi: "Postaće laka meta"

Zvanični Kijev objavio je da je oslobodio više ukrajinskih naselja na prvoj liniji fronta u Donjecku nakon što su pre nedelju dana počele žestoke borbe.

Dok strani mediji pišu o "skromnom, ali značajnom" napredovanju ukrajinske strane, Kijev je objavio da su ukrajinski vojnici vratili naselja Blagodatne, Neskučne i Makarivku, a posle su tom nizu dodati i sela Storoževe i Levadne.

"Vidimo prve rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontraofanzivnih akcija, lokalizovane rezultate", izjavio je portparol ukrajinske vojske Valerij Šeršen dok su na društvenim mrežama objavljeni snimci ukrajinskih snaga sa zastavama u oslobođenim mestima, čija se autentičnost još potvrđuje. Ukrajinski vojnici pozirali su tako u naseljima Neskučne i Blagodatne.

Hana Maljar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane, objavila je da je zauzeto naselje Storoževe.

Iako zapadni analitičari ističu da sve što stiže s terena treba uzimati sa zadrškom, i ruska strana potvrdila je da Ukrajinci belže ograničena napredovanja. Ruski vojni blogeri, čiji se izveštaji pomno prate, potvrđuju deo navoda ukrajinske strane.

Vojne analize podsećaju da se u ovu situaciju uvlači još jedan faktor: vreme.

"Već tri sata pljušti, a po takvom vremenu naše vazduhoplovstvo ne deluje optimalno protiv neprijatelja, kao i jedinica koje upotrebljavaju bespilotne letelice", napisao je Vladmir Rogov, vojni bloger na Telegramu u nedelju.

Prema njegovim rečima, kiša donosi značajnu prednost ruskoj strani.

"Za početak, zemlja u Zaporožju je takva da čak i s malo kiše postaje kaljuga i nepremostiva prirodna barijera. Takvo tlo ne mogu da pređu ni francuski AMX-10RC, ni nemački Leopard 2, a ni puno laganiji ukrajinski/sovjetski T-72, koji je težak samo 45 tona. Zapeće i postaće laka meta za naše momke", procenio je Rogov.

Međutim, vremenske prognoze pokazuju da bi kiša uskoro trebalo da stane.

Dopisnik BBC-ja komentarisao je kako, uprkos velikom entuzijazmu, situacija na terenu nije idealna.

"Pogled na jedinice koje opet oslobađaju ukrajinska sela donosi optimizam Kijevu i saveznicima. Ipak, manje se čuju vesti o delovima fronta gde je napredak slabiji ili ga nema. U oblasti Zaporožja je izgubljeno puno vojnika i opreme u akciji testiranja slabosti ruske obrane", napisao je Džejms Voterhaus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.