Ukrajinci priznali: Zadaju nam glavobolje

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 19:23

Ukrajinci priznali: "Zadaju nam glavobolje"

Bespilotne letelice iranske proizvodnje koje Rusija koristi u napadima na Ukrajinu i dalje stvaraju velike probleme ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu.

To je izjavio portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat u intervju za Ukrajinu Pravdu.

"Dronovi iranske proizvodnje nam zadaju prave glavobolje! I dalje ih je jako teško srušiti. Kada se dosta njih lansira, svi lete različitim rutama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << držeći se blizu zemlje, tako da ih je teško gađati iz aviona. Brzina drona je 150 km/h, dok borbeni avion leti minimalno 400 km/h", kazao je Ihnat.

Dodao je da Ukrajina ne može da sruši dronove tokom noći koristeći opremu kopnene protivvazdušne odbrane ili mobilne grupe za gađanje.

Istakao je i da Rusija namerno raspoređuje ove dronove noću kako bi "istrošila" ukrajinsku protivvazdušnu obranu, s ciljem da ukrajinske odbrambene snage što više troše rakete u obaranju dronova.

Ovo omogućava ruskim snagama da odrede gde se nalaze ukrajinski sistemi protivvazušne obrane i da to uzmu u obzir tokom raketnih udara vazduh-zemlja ili mornarice.

Ukrajinske snage oborile su šest bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahed u noći između 10. i 11. juna. Nejasno je koliko je dronova Rusija lansirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.