Ukrajinci priznali: Situacija je jako složena

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 14:31

Ukrajinci priznali: Situacija je jako složena

Načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski i ministar odbrane Rustem Umerov posetili su vojne komande u blizini fronta da analiziraju bojno polje.

Oni su zaključili da moraju da ojačaju odbranu, pošto je Ukrajina objavila da je prošle godine utrostručila proizvodnju oružja.

Kijevska vojska pojačava napore da odbije ruske snage dok invazija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskve obeležava drugu godišnjicu.

"Detaljno smo analizirali trenutnu situaciju i razgovarali o neophodnim daljim koracima, pre svega o zaštiti snaga od dronova i napada avio-bombama, kao i o jačanju pojedinih područja fronta", objavio je Sirski na Telegramu uz slike sebe i Umerova na sastanku sa komandantima.

On je dodao da je situacija složena i da zahteva stalno praćenje.

Nije precizirao kada je poseta bila. Ruske snage su prošle nedelje zauzele strateški važan istočni ukrajinski grad Avdijevku nakon višemesečne operacije i pritiskaju nekoliko drugih oblasti duž linije fronta, saopštile su ukrajinske vlasti. Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je danas da je Ukrajina već pripremila "moćan" plan za 2024. godinu, koji će dati rezultat.

Ministar strateške industrije Oleksandr Kamišin saopštio je danas u Kijevu da je Ukrajina utrostručila proizvodnju naoružanja prošle godine i da 500 kompanija sada radi u sektoru odbrane zemlje.

On je objasnio da ova cifra uključuje 100 državnih i 400 privatnih kompanija i da Ukrajina planira da ove godine "značajno poveća proizvodnju municije".

Ukrajinski ministar za digitalni sadržaj Mihail Fedorov rekao je da je 90 odsto dronova koji se koriste na ratištu protiv ruskih snaga proizvedeno u Ukrajini. Ministar odbrane Umerov rekao je da oko 50 odsto zapadnog naoružanja ne stigne na vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.