Ukrajinci paniče, Kijev: Rusija je kao majmun sa granatom

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 20:38

Ukrajinci paniče, Kijev: "Rusija je kao majmun sa granatom"

Kijev je pozvao Ukrajince da ne paniče i ne prave zalihe tableta joda.

Ukrajinci su krenuli da paniče i prave zalihe nakon što je predsednik Volodimir Zelenski naveo da je Rusija pripremila curenje radijacije u okupiranoj nuklearnoj elektrani.

Zelenski je ove nedelje rekao da ruske snage koje kontrolišu Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, planiraju "teroristički napad" orkestrirajući curenje radijacije.

Kremlj je rekao da je to "laž", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je upozorenje Zelenskog dovelo mnoge Ukrajince u stanje pripravnosti jer je potražnja za jodom u mnogim apotekama porasla.

"Čitajte i delite, ali ne paničite! Ne igrajte neprijateljsku igru. Predsednik Zelenski nije rekao ništa novo. Rusija je teroristička zemlja od koje, kao majmun sa granatom, možete očekivati sve", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

U odvojenom saopštenju od petka, upozorio je na štetne implikacije nepravilnog davanja joda, upozoravajući da bi to moglo biti čak i fatalno.

"Nekontrolisani unos kalijum jodida je opasan", navodi se.

Strahovi za nuklearnu elektranu su opstali tokom moskovske ofanzive na Ukrajinu i pojačali su se nakon uništenja brane koja je elektranu snabdevala rashladnom vodom.

Očekuje se da će šef UN za nuklearna pitanja Rafael Grosi doputovati kasnije danas u ruski region Kalinjingrad kako bi se sastao sa šefom ruske nuklearne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.