Ukrajinci oduševljeni Krvopijom VIDEO

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 09:50

Ukrajinci oduševljeni "Krvopijom" VIDEO

Ukrajinske trupe nazvale su češki višecevni raketni bacač RM-70 "Krvopija".

U video snimku objavljenom na društvenim mrežama, ukrajinski vojnik objašnjava koliko su zadovoljni češkom artiljerijom i kolika je razlika između nje i sovjetske MLRS Grad.

Prema vojniku, zamena sovjetskog češkim raketnim sistemom je kao zamena „sovjetskog automobila zapadnim“.

"RM-70 Vampir" je montiran na šasiju Tatra 8×8. Šasija omogućava da se sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brzo premesti na određenu lokaciju, izvrši svoj zadatak, a zatim se povuče i zauzme potpuno drugačiji položaj. Mobilnost je važna u ratu, a ukrajinske trupe cene performanse ove šasije.

Sovjetski MLRS Grad je takođe montiran na šasiju. Čak je poznata činjenica da je RM-70 češka modernizacija MLRS Grad. Reč "modernizacija" je ključna. Prema ekspertima, češki sistem je superiorniji od sovjetskog.

Češka artiljerija može da radi sa različitim tipovima raketa. Rakete ne moraju nužno biti istog tipa. Naprotiv, rakete koje se mogu ubaciti u cevi sistema mogu imati drugačiji sistem navođenja. Tako, pored mobilnosti koju obezbeđuje šasija, RM-70 Vampir postaje mnogo raznovrsnije oružje.

Česi tvrde da je RM-70 mnogo precizniji, a upravo zbog te preciznosti ukrajinske trupe nazivaju ovaj sistem "krvopija". Bolja preciznost je postignuta zbog boljih sistema navođenja, od kojih su neki ili zapadni ili su ih Česi razvili po zapadnom modelu, a zatim su integrisani u sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.