Ukrajinci objavili: Prešli smo VIDEO

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 08:40

Ukrajinci objavili: Prešli smo VIDEO

Ukrajinska vojska prešla je reku Dnjepar po prvi put od početka ruske invazije, navode mediji, dodajući da se spremaju položaji za veliku kontraofanzivu.

Do navoda o ukrajinskom napredovanju na istočnoj obali reke došlo je svega nekoliko dana nakon izveštaja o delimičnom ruskom povlačenju u Hersonskoj oblasti, prenosi Blic i dodaje da je to podstaklo spekulacije da je to znak dugo očekivane prolećne ofanzive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kijeva.

Analitičari koji prate situaciju u Ukrajini sugerišu da bi ta velika konztraofanziva mogla da ima cilj da se napreduje do anektiranog Krima.

Snimak ukrajinskog prelaza Dnjepra

Proruski šef Hersonske oblasti, jednog od četiri regiona koje je Rusija pripojila u septembru, porekao je u nedelju da su ukrajinske snage uspostavile uporište na istočnoj obali Dnjepra. On je na “Telegramu” rekao da ruske snage “potpuno kontrolišu” područje.

AP navodi da se najžešće bitke vode u Donjecku, gde se Rusi muče da opkole Bahmut. U nedelju je portparol ruskog Ministarstva odbrane tvrdio da su njihove snage zauzele još dva naselja u zapadnom delu grada.

Očekuje se i da će Rusija pokrenuti intenzivnije napade tokom proleća, istovremeno se ukazuje i na to da Moskva pokušava da regrujtuje 400.000 novih dobrovoljaca, što im neće uspeti, smatraju analitičari.

O velikoj ukrajinskoj kontraofanzivi priča se od kraja prošle godine, a procurela dokumenta Pentagona govore da je njen početak planiran za 30. april.

Ukrajinski zvaničnici kažu da krajnji cilj treba da bude oslobođenje čitave zemlje, uključujući Krim i separatističke istočne regione. Ali, malo je verovatno da se to uradi u jednoj operaciji u bliskoj budućnosti.

Prema stručnjacima, najočiglednija meta kontraofanzive mogao bi da bude udar u smeru Azovskog mora u regionu Zaporožja, oko Melitopolja. Ovo bi moglo da okupirane teritorije podeli na dva dela, preseče kopnene puteve ka Krimu i Hersonskoj oblasti i omogući artiljeriji da bombarduje poluostrvo, pomorsku bazu u Sevastopolju i Kerčki most.

Ovo je scenario o kojem najčešće raspravljaju političari, vojska i stručnjaci, ali problem za Kijev je što je smer udara takođe očigledan za Moskvu. Stručnjaci stoga smatraju da bi realističniji cilj za Kijev bilo napredovanje 30 km u području Melitopolja kako bi ruske linije snabdevanja bile u dometu ukrajinske artiljerije.

U međuvremenu je Vladimir Rogov, predsednik organizacije “Mi smo zajedno sa Rusijom” u Zaporožju, objavio na “Telegramu” da se ukrajinske snage gomilaju u području i da je sada u području grada Guljajpola, direktno na liniji kontakta u regionu, 12.000 ukrajinskih vojnika.

Mnogi stručnjaci takođe povezuju posetu ruskog predsednika Vladimira Putina okupiranoj Hersonskoj i Luganskoj oblasti, objavljenoj 18. aprila, sa pripremom odbrane u tim bokovima ruskog grupisanja. U slučaju ofanzive u tim smerovima, Kijev će manje morati da brine o bezbednosti svojih bokova, ali u svakom slučaju postoje nedostaci.

U Lugansku bi Kremena, Svatove, Severodonjeck i Lisičansk mogli da budu u fokusu ukrajinskih udara. Ofanziva u Hersonu mogla bi da bude najkraća ruta za Krim za Ukrajince, ali za to treba da pređu Dnjepar – što možda već rade, kako tvrdi Institut za proučavanje rata.

Tu će najteži aspekt prema stručnjacima biti potreba da se očuvaju i drže prelazi i mostovi koji će bez sumnje postati najvažnija ruska meta. Ruski napadi na ove objekte mogli bi da odseku i izoluju napredovanje ukrajinskih grupacija.

Ukrajinski političari tvrde da bi odlučujuća kontraofanziva na proleće ili leto mogla da okonča rat pre kraja ove godine. Ali, zapadni stručnjaci ne dele taj optimizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.