Ukrajinci napadaju, ali... Čeka ih scenario iz 1943?

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 21:49

Ukrajinci napadaju, ali... Čeka ih scenario iz 1943?

Ukrajinske vlasti u petak su saopštile da su oslobodile selo Staromajorsk na jugu Donjecka.

"Naš jug! Naši momci! Slava Ukrajini!", napisao je predsednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Tvrde da su napredovali i južno od Bahmuta. Žarište borbi su sela Kliščivka, Kurdumivka i Andrivka, piše nemački Špigel.

Prvi je o pomaku na bojištu pisao New York Times. Nakon prve faze obeležene sporim napredovanjem i teškim gubicima, Ukrajinci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se pregrupisali kako bi pokrenuli drugi, snažniji napad. Cilj nove protivofanzive je proboj u Zaporožju.

"Ovo je veliki test", rekao je neimenovani zvaničnik SAD-a za NYT.

Očekivanja od letnje kontraofanzive sve su veća. Donekle su se bila izjalovila prošlog meseca, kad se otkrilo koliko su se Rusi dobro ukopali. Sad, posle nedelja napada dalekometnom paljbom, Ukrajinci napadaju s obnovljenom energijom.

Prema američkom Institutu za proučavanje rata, čini se da su ukrajinske snage probile ruske odbrambene položaje kod grada Orihiva. Takođe su uspeli da prođu kroz taktički izazovne odbrambene položaje kod sela Robotine.

Oba sela su na putu prema Azovskom moru. Snimci iz vazduha pokazuju intenzivne borbe oko Bahmuta. Vladimir Putin je na sastanku s afričkim liderima u Sankt Peterburgu potvrdio da su se sukobi značajno pojačali.

Druga runda protivofanzive mogla bi se pokazati uspešnijom od prve. Ali to ne znači da će sedamnaestomesečni rat uskoro završiti. Neki analitičari veruju da je direktna vojna pobeda Ukrajine nemoguća, prenosi Yahoo News. Produbljivanje rata, tvrde oni, samo će uzrokovati više mrtvih i više patnje.

"SAD i njihovi saveznici trebalo bi da pokušaju da usmere sukob prema kraju igre", ocenio je analitičar Semjuel Čarap iz RAND Corporationa.

Prerano je za diplomatiju, posebno dok ukrajinske snage napreduju, poručio je portparol američkog Veća za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. Volodimir Zelenski "može da odredi da li je li i kad spreman da sedne i pregovara", rekao je Kirbi.

"Ukrajina je napadnuta, još ima desetine hiljada ruskih vojnika na svojoj zemlji. I ima puno pravo da želi da povrati teritorijalni integritet i suverenitet svoje zemlje".

Analitičari Džordž Bib i Džejms Veb, bivši šef analitike u odeljenju CIA-e za Rusiju i bivši marinac, pišu za magazin Time da Ukrajina, uprkos intenzivnoj regrutaciji, ima premalo vojnika: za uspešnu ofanzivu napadač mora da ih ima triput više. Ukrajina je pred izborom: ili će nastaviti ofanzivu s nedovoljnim brojem vojnika i oružja napadajući dobro utvrđene Ruse ili će se prebaciti na odbrambenu taktiku.

Ako nastavi ofanzivu, mogla bi da iscrpi resurse i učini sebe opasno ranjivom za ruski protivnapad. Tako je 1943. bitka kod Kurska iscrpila Vehrmaht i omogućila Sovjetima protivnapad, koji nije stao dok Crvena armija nije stigla u Berlin.

Kad bi naglasak stavili na odbranu, skratili i ojačali odbrambene linije, mogli bi da zadrže područja Donbasa koja je Rusija zvanično anektirala, ali ih tek treba osvojiti, stavljajući Kijev u snažniju pregovaračku poziciju od one s neuspešnom protivofanzivom, navodi Time.

Uz diplomatski pritisak, to bi moglo da natera Rusiju za pregovarački sto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.