Ukrajinci krenuli na Ruse: Likvidirana vojska, uništeni tenkovi

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 11:45

Ukrajinci "krenuli" na Ruse: Likvidirana vojska, uništeni tenkovi

Dok je juče u Rusiji trajala drama zbog onoga što je izgledalo kao pobuna plaćenika Vagnera, ukrajinska vojska je koristila priliku da ostvari nove dobitke.

Radi li se ovde o vojnom udaru, pitao se urednik BBC-ja za Rusiju dok je gledao skoro pa neverovatne prizore iz grada na jugu Rusije, Rostova na Donu.

U grad su u noći između petka i subote ušle su snage Vagner, a njihov šef Jevgenij Prigožin tvrdio je kako je njegov cilj (samo) svrgavanje ruskog vojnog rukovodstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U međuvremenu su se sukobi preselili u Voronjež, a Vagnerove trupe su bile i na putu ka Moskvi.

Međutim, nakon pregovora predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i Prigožina, kriza se, bar za sad okončala. Krivični postupak protiv osnivača paravojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina biće obustavljen, i on će napustiti Rusiju.

Dok je u Rusiji trajala drama, ukrajinska vojska nije spavala.

Ukrajinska vojska tvrdi da je "likvidirala" 720 ruskih vojnih lica u poslednja 24 sata, prema danas objavljenim neproverenim brojkama.

Rusi su do danas od početka rata 24. februara pretrpeli ukupno 224.630 borbenih gubitaka, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Ukrajinci su juče tvrdili da su izazvali 223.910 ruskih gubitaka.

Ukrajinci su takođe saopštili da su u poslednjem danu uništili šest tenkova, 19 artiljerijskih sistema, dva protivvazdušna ratna sistema, 41 krstareću raketu i drugu vojnu opremu.

I Ukrajina i Rusija dosledno su tvrdile da je druga strana pretrpela razorno velike žrtve, ali nije bilo moguće proveriti tvrdnje na bojnom polju sa bilo koje strane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se Putin "očigledno veoma plaši" i "verovatno se krije".

U svom poslednjem sinoćnom obraćanju, Zelenski je rekao: "Danas je svet video da gazde Rusije ne kontrolišu ništa. Ništa uopšte. Potpuni haos. Potpuno odsustvo bilo kakve predvidljivosti. I to se dešava na ruskoj teritoriji koja je prepuna oružja".

U analizi koju potpisuje njihov stručnjak za sigurnost Frank Gardner, BBC piše kako "za Ukrajinu tajming nije mogao da bude bolji".

"Upravo dok se Kijev suočavao sa svim reperkusijama mogućeg neuspeha svoje protivofanzive, Kijevu je ova pobuna došla kao spasonosni pojas. Budući da su Kremlj i Vagner sada zaokupljeni vlastitom borbom, neke od najefikasnijih ruskih borbenih jedinica moraće da budu povučene s ukrajinskog bojnog polja. Što je još važnije, ovaj izazov Moskvi mogao bi ozbiljno da potkopa moral među njenim trupama koje drže sve one utvrđene odbrambene linije koje Ukrajina pokušava da probije. U idealnom svetu ovo bi završilo ruskim povlačenjem iz Ukrajine. Ali malo je verovatno da će to biti tako jednostavno", rekao je Gardner.

Prigožinov izazov Kremlju možda jeste bio kratkotrajan, ali je bar donekle poremetio Kremlj, a Kijevu pružio priliku koju je iskoristio.

"Šta god da se dogodi, duh je izašao iz boce", zaključio je analitičar BBC-a.

Kristofer Stil i Filip Ingram, obojica bivši visoki britanski obaveštajci, slažu se da je ovo šansa za Ukrajinu, piše Sjak Njuz.

"Vladimir Putin je izgubio autoritet i legitimitet u Rusiji", kazao je Stil.

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane kojeg je Jevgenij Prigožin želeo da svrgne – "gotov je", dodaje on.

Dok Putin neće želeti da ga se otarasi "neposredno posle" pobune da ne bi izgledao slab, Šojgu neće ostati na svojoj funkciji "dugo duže".

Ingram dodaje da je vođa Vagnera "osramotio Šojgua" zauzevši jedan od najvećih gradova u Rusiji "bez prolivene krvi".

Konfuzija u vrhu ruske vojske nudi priliku Ukrajini, nastavlja Ingram.

On objašnjava da su ruski vojnici na terenu u Ukrajini organizovani sa samog vrha, sa vrlo malo inicijative među liderima srednjeg ranga. Tako bi Kijev mogao da pogorša konfuziju ciljajući na logistička čvorišta, komandne štabove i linije komunikacije.

"To im daje stvarnu priliku koju mogu taktički da iskoriste na terenu, ali bi za to bi im trebalo oko nedelju dana ", kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.