Ukrajinci hoće samo ove tri stvari: Moraće da odluče... Poraz je izvestan

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 20:06

Ukrajinci hoće samo ove tri stvari: "Moraće da odluče... Poraz je izvestan"

Za ukrajinske međunarodne partnere ovo će biti leto nelagode jer će se gubici gomilati, a za uspeh će biti potrebno vreme.

To ocenjuje Džek Vatling, istraživač s Britanskog kraljevskog instituta RUSI u analizi stanja na ukrajinskom ratištu.

Ofanziva je daleko od vrhunca, a prema mišljenju Džeka Vatlinga, treba se suzdržati od preuranjenih procena o uspešnosti. Dosadašnje borbe bile su teške, a Ukrajinci su probili neke prve linije odbrane, ali i dalje se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalaze daleko od glavnih crta ruske obrane. Takođe, Kijev tek treba da pošalje svoje snage, navodi Vatling.

Prva ruska linija odbrane sastojala se od streljačkih zaklona i ručno iskopanih rovova osiguranih miniranjem terena protivtenkovskim i protivpešadijskim spravama.

Prva linija dodatno je zaštićena jer je na dometu topovske vatre i ruskih dronova. Glavna odbrambena linija nalazi se 15-20 kilometara od ukrajinskih pozicija, a sastoji se od ozbiljnih rovova i pucačkih položaja ojačanih betonom, tenkovskih prepreka, podzemnih kablova za koordinaciju topovskih udara i još mina. Iza su rezervni položaji za pucanje koji čine treću liniju odbrane.

Ionako teške borbe postaće još teže, ističe Vatling.

Kako ukrajinske snage budu prodirale dublje u odbrambeno područje ruske vojske, tako će dolaziti na nišan većem broju ruskih topova. Njihovi topovi će sve manje moći da učestvuju u akcijama, a napredovanje ukrajinskih jedinica postaće sve predvidljivije jer će morati da se kreću oko minskih polja. Vazdušna odbrana će manje moći da ih štiti, a verovatno će biti pod većim udarom ruskih vazdušnih snaga.

S obzirom na ove pretnje, ukrajinska vojska trenutno pokušava da postigne tri stvari, koje navodi Vatling.

Prvo, vodi se intenzivan dvoboj u kojem obe strane pokušavaju da napadnu neprijateljeve logističke, nadzorne, izviđačke i topovske mreže. Rusi dronovima Lancet pretražuju područje u lovu na ukrajinsko topništvo. Ukrajinci upotrebljavaju Storm Shadow i navođene višecevne bacače kako bi uništili ruska komandna mesta i zalihe municije.

Drugo, Ukrajinci pokušavaju da nateraju Ruse da pošalju rezervne snage kao pojačanje sektorima pod pritiskom. Jednom kada se u pogon stave ove jedinice, biće lakše identifikovati slabe tačke u ruskim linijama, one gde proboj ne bi bio dočekan novim slojem sveže razmeštenih snaga.

Treće, ukrajinska vojska pokušava da pritisne duž celog fronta i probije što šire područje. To rade kako bi uvišestručili opcije za napad na glavnu odbrambenu liniju i zadržali ruske snage u neizvesnosti oko toga gde bi mogli da pokušaju glavni proboj.

Dalje, s tako dugim frontom, rastegnutost ruskih trupa ograničava njihovu sposobnost da postave jedinice u dubinu i traži da ih se pošalju napred.

Ukrajinci će u jednom trenutku morati da odluče gde će poslati svoje glavne jurišne jedinice, a ofanziva će tada ući u odlučujuću fazu, navodi se u analizi. Ta odluka, piše Vatling, mora da se temelji na uslovima na terenu. Ne radi se o pridržavanju nekog fiksnog vremenskog okvira. Kada te jedinice krenu u akciju, ofanziva će ili postići proboj ili propasti.

Uspeh je binaran, a ne linearan, smatra on. Linija je ili prekinuta ili nije, a Kijev trenutno mora da oblikuje bojno polje kako bi se povećala verojatnost proboja.

Uspešnost Ukrajinaca meriće se prema napretku s druge strane proboja. Ključno pitanje ako proboj uspe je koliko će Ukrajina imati jedinica za juriš, a presudna bi mogla da bude brzina.

Prema Vatlingovom mišljenju, ključno ovog teškog leta biće da ne dođe do popuštanja u zapadnoj obuci ukrajinskih vojnika i mobilizaciji vojne industrije koja trokira pod naporom "hranjenja ukrajinskih vojnih delovanja". Biće potrebno osigurati održivost snabdevanja, a jedna od ključnih varijabli je da se uveri Kremlj da, čak i ako poraz bude dolazio na mahove - on je izvestan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.