Ukrajinci danas biraju parlament

Izvor: Capital.ba, 26.Okt.2014, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinci danas biraju parlament

KIJEV,  U većem dijelu Ukrajine danas su otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima se očekuje jačanje mandata predsjednika Petra Porošenka da okonča sukobe na istoku zemlje. Biračka mjesta otvorena su jutros u 8.00 na prvim parlamentarnim izborima od uličnih protesta u Kijevu prošle zime kada je zbačen predsjednik Viktor Janukovič, a na vlast došao >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << proevropski Porošenko. Porošenko je raspisao prijevremene izbore u pokušaju da eliminiše Janukovičeve lojaliste i formira parlament u kome će proevropske snage imati većinu. Prema rezultatima anketa politička grupa koja podržava Porošenka postaće najsnažnija snaga u parlamentu. Oko 30 miliona registrovanih birača glasaće za 450 poslanika Vrhovne rade prema kombinovanom sistemu – polovina poslanika se bira prema proprocionalnom sistemu sa listama, a polovina po većinskom sistemu. Birališta se zatvaraju večeras u 20.00 časova, a rezultati izlaznih anketa biće poznati odmah. Na izborima učestvuje 29 partija iako će, prema očekivanjima, samo mali broj preći prag od pet odsto za ulazak u parlament. Izbori izvjesno neće biti održani na Krimu, koji je Rusija prisajedinila u martu i regionu Donbasa, gdje su proruski borci proglasili sopstvenu republiku, u kojoj, uprkos primirju od 5. septembra, i dalje ima sukoba. Međutim, tridesetak mjesta vjerovatno neće popunjeno zbog situacije na Krimu i u Donbasu.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Ankete: Pobeda prozapadnih stranaka u Ukrajini

Izvor: Blic, 26.Okt.2014

Prozapadne i nacionalističke partije postigle su ubedljivu pobedu na današnjim parlamentarnim izborima u Ukrajini, koje su bojktovole proruske snage na istoku zemlje, pokazuju prvi rezultati anketa po izlasku sa birališta...Blok koji predvodi predsednik Petro Porošenko i Narodni front premijera Arsenija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.