Izvor: Piplmetar.rs, 07.Avg.2023, 02:30

Ukrajina zamenila sovjetski srp i čekić trozupcem na visokom spomeniku u Kijevu

Početna » Svet » Ukrajina zamenila sovjetski srp i čekić trozupcem na visokom spomeniku u Kijevu


Betadanas 23:48

Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Na visokoj statuti „Majka Ukrajine“, jednom od najprepoznatljivijih znamenitosti te zemlje, danas je umesto simbola iz sovjetske ere srpa i čekića postavljen državni grb trozubac.

Taj potez je deo šire strategije >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Ukrajine tokom rata s Rusijom za vraćanje svog kulturnog identiteta koji je potisnut u vreme komunizma.
Podignut 1981. godine kao deo većeg kompleksa u kojem se nalazi nacionalni muzej Drugog svetskog rata, spomenik „Majka Ukrajine“ visok 61 metar stoji na desnoj obali reke Dnjepar u Kijevu.
Statua predstavlja lik neustrašive žene ratnice koja drži mač i štit i okrenuta je prema istoku ka Moskvi.
Ali sada, umesto grba srpa i čekića, na štitu se nalazi ukrajinski trozubac koji je usvojen kao grb nezavisne Ukrajine 19. februara 1992. godine.
Radnici su počeli da uklanjaju stari amblem krajem jula, ali su loše vreme i ruski napadi usporili radove.
Završena skulptura biće zvanično otkrivena 24. avgusta, na Dan nezavisnosti Ukrajine.
Promene na spomenuiku podudaraju se s promenom njegovog imena iz „Spomenik domovine“ u „Majka Ukrajine“.
Većina simbola Sovjetskog Saveza i Komunističke partije zabranjena je u Ukrajini 2015. godine, ali to ne uključuje spomenike iz Drugog svetskog rata kao što je spomenik „Majka Ukrajine“.
Oko 85 odsto Ukrajinaca podržalo je uklanjanje srpa i čekića sa znamenitosti, pokazuju podaci Ministarstva kulture objavljeni prošle godine.
Za mnoge u Ukrajini, sovjetska prošlost je sinonim za ruski imperijalizam, ugnjetavanje ukrajinskog jezika i Holodomor.
U saopštenju o uklanjanju amblema, sajt ukrajinskog nacionalnog muzeja Drugog svetskog rata opisao je sovjetski grb kao simbol totalitarnog režima koji je „uništio milione ljudi“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Povezane vesti
Najnovije
Svet






Naslovna strana
Naslovna strana za 7. avgust 2023.
Galerija



Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa
Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.


Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.
– Minja Miletić, TV novinarka



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

VIDEO: Na najviši spomenik u Evropi Ukrajinci umesto srpa i čekića stavili trozubac

Izvor: Radio 021, 07.Avg.2023

Na visokoj statui "Majka Ukrajine", jednom od najprepoznatljivijih znamenitosti te zemlje, umesto simbola iz sovjetske ere srpa i čekića postavljen je državni grb trozubac.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.