Ukrajina uvodi kaznene mere za više velikodostojnika UPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022, 08:43

Ukrajina uvodi kaznene mere za više velikodostojnika UPC

Vlasti u Kijevu naredile su sprovođenje kaznenih mera za sedam visokih crkvenih velikodostojnika ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) koja ima viševekovne veze sa Moskvom i koja je pod sve većim pritiskom od početka rata u Ukrajini 24. februara.

Činimo sve da obezbedimo da država agresor ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, najavljujuci ove mere u svom nocnom video obracanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi Rojters.

Prema nalogu koji je izdao Savet bezbednosti Ukrajine, svim sveštenicima je zaplenjena imovina i oni podležu zabrani niza ekonomskih i pravnih aktivnosti, kao i de fakto zabrani putovanja, navodi britanska agencija.

Savet bezbednosti Ukrajine je prošlog meseca naredio istragu o aktivnostima UPC i razmatra se zakon o ograničavanju njenih aktivnosti.

Služba bezbednosrti je saopštila prošlog meseca da je jedan arhiepiskop UPC u eparhiji na zapadu Ukrajine delio objave koje ponižavaju nacionalnu čast i ugled Ukrajinaca i doprinose raspirivanju verske netrpeljivosti i mržnje, preneo je Rojters.

Portparol crkve povezane sa Rusijom rekao je prošle nedelje da je ona uvek delovala u okviru propisa i da nema bilo kakvih zakonskih osnova za vršenje pritiska na njene sledbenike, navodi britanska agencija.

Pre tri godine Vaseljenski partijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se tako formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve, ali moskovski i vecina drugih pravoslavnih patrijaraha odbili su da prihvate tu odluku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Naređeno: Počinje obračun; "Agresor ne može da povlači konce..."

Izvor: B92, 12.Dec.2022

Kijev -- Vlasti u Kijevu naredile su sprovođenje kaznenih mera za sedam visokih crkvenih velikodostojnika ukrajinske pravoslavne crkve koja ima veze sa Moskvom..."Činimo sve da obezbedimo da država agresor ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati", rekao je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.