Ukrajina usvojila Zakon o opozivu predsednika

Izvor: RTS, 10.Sep.2019, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina usvojila Zakon o opozivu predsednika

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon o smeni predsednika države prema kome ukrajinski predsednik može biti smenjen sa dužnosti postupkom opoziva isključivo u slučaju državne izdaje ili drugog zločina.
Novi zakon je usvojen na predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Za pokretanje postupka o opozivu šefa ukrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << države sada je potreban pismeni zahtev koji je potpisala većina narodnih poslanika iz ustavnog sastava Vrhovne rade, formiranje specijalne privremene istražne komisije, obraćanje Ustavnom sudu da proveri slučaj, kao i tajno glasanje o nacrtu odluke o opozivu predsednika, navedeno je u saopštenju ukrajinske ambasade.
Smenu predsednika Ukrajine, prema novom Zakonu o opozivu šefa zemlje, trebalo bi da podrži tri četvrtine sastava Rade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.